Hlavní obsah

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Na nákup chytrého telefonu patrně nebude příhodnější doba. U celé řady modelů je totiž možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Všechny nabídky ale nemusí být tak výhodné, jak se může na první pohled zdát.

Chytrý telefon iPhone 11 Pro od AppluVideo: archív výrobce

 
Článek

Co způsobilo tak markantní propad cen? Své samozřejmě udělaly povánoční výprodeje, nezanedbatelný podíl na atraktivnějších cenovkách má také mobilní veletrh Mobile World Congress (MWC), který se bude konat už na konci února tradičně ve španělské Barceloně.

Na něm totiž výrobci z celého světa pravidelně představují nové chytré telefony pro nadcházející měsíce. Prodejci se tak logicky snaží zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou atraktivnější modely.

Co se chystá?

Představit hned několik nových chytrých telefonů se podle neoficiálních informací chystá v příštím měsíci například společnost Samsung. V první řadě by si premiéru měly odbýt nové vlajkové lodi Galaxy S20 a S20+. Údajně ale bude k vidění také nový skládací mobil s ohebným displejem.

Aktuálně nabízený model Galaxy Fold dovede díky skládací konstrukci zastat i funkci tabletu. Má totiž dva displeje – na vnější a vnitřní straně. Ten vnitřní není jenom ohebný, lze jej úplně přehnout. Galaxy Fold se otevírá hladce a přirozeně jako kniha a zavřít jej lze do zcela ploché a kompaktní podoby, což stvrdí uspokojivé zacvaknutí.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Při používání aplikací je možné rozbalením přístroje hladce přejít z menšího na větší displej. Uživatelé mohou navíc brouzdat po internetu, sledovat média, být ve spojení a plnit několik úkolů naráz, aniž by jim cokoli uniklo, protože na větším displeji mohou současně používat tři aktivní aplikace.

Úniky nicméně naznačují, že dvojka se změní k nepoznání. Bude výrazně kompaktnější a nemůžeme se ubránit pocitu, že se až nápadně podobá novému Razeru. Ten je totiž vůbec prvním sériově vyráběným smartphonem s flexibilním displejem, který je možné jedním pohybem složit do kapsy u kalhot.

Pozor na neduhy

Pokud podobné vychytávky nepotřebujete, mohou vás zaujmout zlevněné modely z loňského roku. U špičkových přístrojů jsou slevy nejmarkantnější, u levnějších modelů se pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být určeny pro český trh, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí chytré telefony a tablety, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny na provoz v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte. Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Na zmiňovaných nákupních rádcích naleznou zájemci o nové přístroje uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Sony Xperia 1: nejlepší obrazovka na trhu

Hlavní předností jedničky je obrazovka. Přístroj totiž jako první na světě používá 4K OLED obrazovku s displejem CinemaWide s poměrem stran 21:9. Konkrétně jde o panel s úhlopříčkou 6,5 palce.

Zajímavý je právě netradiční poměr stran. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Vhod také přijde u filmových radovánek podpora multidimenzionálního zvuku Dolby Atmos.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia 1 se 4K OLED displejemVideo: archív výrobce

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 855, který proti předchůdci nabízí také podporu vysokorychlostního Gigabit LTE. Telefon má tak o 25 % rychlejší CPU a až o 40 % výkonnější GPU. Disponuje také technologií Snapdragon Elite Gaming pro bezproblémové zvládání aplikací a her kladoucích na procesor velké nároky. Operační paměť dosahuje kapacity 6 GB a bude doplněna o úložiště s kapacitou 64 nebo 128 GB.

Další předností Xperie 1 je trojitý fotoaparát na zadní straně telefonu. Ten se hodí pro jakoukoli situaci a světelné podmínky: 16mm objektiv pro širokoúhlé krajiny, univerzální 26mm objektiv a 52mm objektiv pro fotografování na delší vzdálenosti (ekvivalent pro 35mm kinofilm).

Řadu technologií přitom jednička sdílí s oceňovanými fotoaparáty Alfa s výměnnými objektivy od Sony, jde například o automatické ostření Eye AF či možnost sekvenčního snímání rychlostí 10 snímků za sekundu se sledováním AF/AE (autofokus a automatická expozice). Na kvalitu fotoaparátů byl zkrátka kladen velký důraz.

  • Cena v listopadu: 21 000 Kč
  • Cena v lednu: 17 200 Kč

Samsung Galaxy S10 a S10+: čekání na nového krále

Chytré telefony Galaxy S10 a S10+ představovaly v loňském roce to nejlepší, co bylo možné od společnosti Samsung zakoupit. Už příští měsíc by se však měly ukázat nové vlajkové lodi. Právě díky tomu ale obě desítky citelně zlevnily.

Tyto telefony mají rozlišení Wide Quad HD+ (3040 x 1440 pixelů), a to při úhlopříčkách 6,1" v případě modelu Galaxy S10 a 6,4" u provedení Galaxy S10+. Rozměry a hmotnost těchto zařízení jsou 149,9 x 70,4 x 7,8 mm a 157 g, respektive 157,6 x 74,1 x 7,8 mm a 175 g v případě většího pluska.

Samsung Galaxy S10Video: Václav Toman, Novinky

Samsung Galaxy S10+Video: Václav Toman, Novinky

Poprvé se u přístrojů jihokorejského elektronického gigantu setkáváme také s možností bezdrátového sdílení energie s dalšími zařízeními prostřednictvím zadní strany.

Například sluchátka tak bude stačit položit na telefon, který se následně promění v nabíječku. Samozřejmostí je také bezdrátové dobíjení samotného telefonu prostřednictvím 12W Qi standardu.

Pracovní tempo u nových smartphonů udává procesor Exynos 9820: jde o extrémně výkonný osmijádrový čip – aktuálně to nejlepší v nabídce jihokorejského výrobce. S10 se pochlubí 8GB operační pamětí, plusko může mít buď 8, nebo 12 GB. Počítá se přitom s úložištěm o velikosti až 1 TB, samozřejmostí je i slot pro paměťové karty. Verze s větší pamětí ale pochopitelně vyjdou dráž.

  • Cena v listopadu: 18 300 Kč (S10); 19 600 Kč (S10+)
  • Cena v lednu: 14 600 Kč (S10); 17 300 Kč (S10+)

Honor 20 Pro: cena hraje prim

Nová vlajková loď společnosti Honor využívá vůbec poprvé holografický design. Zadní strana přístroje se tak skládá hned ze tří různých vrstev, což v konečném důsledku vytváří velmi zajímavé odlesky. Přístroj dále láká na bezrámečkový displej s úhlopříčkou 6,3 palce a s rozlišením full HD+, tedy 2340 x 1080 obrazových bodů. Přední kamera se mimochodem ukrývá v průstřelu u levého horního rohu.

Podobně jako u sesterského modelu Huawei P30 Pro základ tvoří 48MPx senzor. Ten se chlubí umělou inteligencí a trojitou stabilizací obrazu. Další dva fotoaparáty s rozlišením 16 a 8 MPx pak nabídnou širokoúhlý záběr 117°, respektive trojnásobný optický zoom. K dispozici je také speciální makro režim pro focení již od 4 cm. Přední selfie kamera nabízí rozlišení 32 MPx.

Foto: archív výrobce

Honor 20 Pro

O pracovní tempo se stará procesor Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 procent výkonnější, a přitom až o 40 procent šetrnější k baterii. Do vínku dostal přístroj dále 8 GB operační paměti a 256GB úložiště.

Díky 4000mAh baterii výrobce slibuje až 130 hodin přehrávání hudby, až 15 hodin přehrávání videa a až 25 hodin volání v 3G síti. Akumulátor se mimochodem zvládne dobít na 50 procent za pouhých 30 minut. Zamrzí absence bezdrátového nabíjení.

  • Cena v listopadu: 13 000 Kč
  • Cena v lednu: 10 620 Kč

Apple iPhone 11 Pro a 11 Pro Max: nejlepší jablečné mobily

Nové iPhony 11 Pro a 11 Pro Max mají představovat nejen to nejlepší v nabídce Applu, ale také napříč celým mobilním trhem. První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u loňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11 Pro

Srdcem nových iPhonů je čip A13 Bionic s neurální jednotkou pro strojové učení, který nabídne nejen vyšší výpočetní, ale také grafický výkon. Například integrovaná grafická část by si ale měla vzít o 40 procent méně energie než v případě loňského modelu. Obě novinky by tak měly o několik hodin překonat své předchůdce ve výdrži baterie o několik hodin.

Na zadní straně vůbec poprvé v případě jablečných telefonů nalezneme trojitou optiku. Vedle normálního a širokoúhlého záběru díky tomu iPhony zvládnou také pořizovat momentky s dvojnásobným optickým zoomem. Focené objekty si tedy díky třetímu fotoaparátu bude možné přiblížit, aniž by utrpěla celková kvalita snímku.

Výrobce slibuje, že v portrétním režimu bude možné s novou jedenáctkou dosáhnout podobných snímků, jaké vytvářejí profesionální digitální zrcadlovky.

Fotoaparáty nabídnou technologii Deep Fusion. Díky ní bude telefon schopen pořídit najednou až devět snímků, ze kterých následně neurální jednotka vybere ten nejlepší. Ostatní pak využije k dokreslení výsledného snímku, tak aby byla zachycená momentka co nejlepší.

  • Cena v listopadu: 30 000 Kč (S10); 33 000 Kč (S10+)
  • Cena v lednu: 25 800 Kč (S10); 28 600 Kč (S10+)

Asus ZenFone 5: příjemně překvapí

ZenFone 5 od společnosti Asus není na tuzemském trhu žádnou novinkou, právě díky tomu ale nabízí velmi atraktivní cenu. Zaujmout může celoplošným displejem o úhlopříčce 6,2 palce s Full HD+ rozlišením, který zabírá 90 % přední strany telefonu. Díky tomu má tento mobil srovnatelné rozměry s běžnými 5,5palcovými smartphony.

Zadní stranu pak zdobí zakřivené sklo a také senzor otisku prstu, to nejzajímavější se však ukrývá uvnitř přístroje. ZenFone 5 staví na procesoru Qualcomm Snapdragon 636, jehož osm jader tepe při frekvenci 1,8 GHz. Nedílnou součástí tohoto čipsetu je také grafické jádro Adreno 509, díky němuž je možné na telefonu hrát bez problémů i drtivou většinu her.

Foto: archív výrobce

ZenFone 5

Do vínku dostal telefon dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, samozřejmostí je slot na paměťové karty. Zabudovaný akumulátor s kapacitou 3300 mAh podporuje rychlé nabíjení.

Pětka je vybavena inteligentním systémem duálních fotoaparátů, které se neustále přizpůsobují a učí. Fotoaparát kombinuje špičkový senzor Sony IMX363 s pixely o velikosti 1,4 μm, širokoúhlý 120° objektiv a clonu f/1,8.

Disponuje čtyřosou optickou stabilizací obrazu (OIS) a funkcemi umělé inteligence AI Photo Learning, které dokážou nastavit až 16 různých scénářů podle aktuálních světelných podmínek. Fotoaparát obsahuje i funkce Portrét a Zkrášlení v reálném čase.

  • Cena v listopadu: 7200 Kč
  • Cena v lednu: 6200 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám