Hlavní obsah

Bluetooth reproduktor BenQ treVolo v testu: první svého druhu

Novinky, ort

Společnost BenQ je známá především coby výrobce nejrůznějších počítačových periferií, letos se však odhodlala vstoupit na neprobádané území – vrhla se na výrobu přenosných reproduktorů. Její prvotina nazývaná treVolo je velmi zajímavá, protože jde o první elektrostatický reproduktor, který cílí na běžné uživatele. Doposud se přitom touto technologií pyšnily až studiové reprobedny s cenovkou klidně i několik desítek tisíc korun.

Foto: archív výrobce

BenQ Trevolo

Článek

Čím jsou elektrostatické membrány tak výjimečné? Zvuk je totiž u nich vytvářen zcela jinak než u klasických dynamických měničů, které využívá drtivá většina aktuálně nabízených reprosoustav pro domácí uživatele.

U dynamických měničů dochází k rozpohybování vzduchu v ozvučnici pomocí magnetů, díky čemuž vzniká zvuk. Proti tomu elektrostatické membrány hrají po celé ploše měniče. Ten je tvořen tenkou fólií, která se dotýká kovové mřížky. Zvuk zprostředkovaný pomocí zařízení, jež je vybaveno druhou zmiňovanou technologií, bývá zpravidla přesnější a čistější.

Tolik teorie, jaká ale bude praxe?

Roztáhnout křídla a letět

Na první pohled se treVolo nijak výrazně neliší od ostatních reproduktorů této cenové kategorie. Konstrukce není plastová, ale kovová. Díky tomu by měla být lépe chráněna elektronika uložená uvnitř.

Foto: archív výrobce

BenQ Trevolo

Po detailnějším ohledání si ale ti pozornější všimnou, že reproduktorová část po straně jde snadno vyklopit. Skoro to vypadá, jako kdyby testovaný kousek rozevřel před hraním křídla a chystal se odletět.

Právě v těchto odklopných panelech se ukrývají elektrostatické membrány, v každém křídle jedna. Zvuk dokresluje ještě dvojice 2,5palcových basových reproduktorů po stranách, které jsou kombinovány s pasivními rezonátory.

Design určitě patří k hlavním přednostem modelu treVolo. Černošedivé provedení se zlatými detaily působí luxusním dojmem, což je jistě zásluha i kovové konstrukce. Pro případné zájemce je k dispozici ještě stříbrné provedení.

S kabelem i bez

TreVolo cílí primárně na mobilní zařízení, se kterými dokáže komunikovat prostřednictvím technologie bluetooth. Pokud uživateli tato bezdrátová konektivita nevyhovuje, může zvuk do reproduktoru přivést také prostřednictvím klasického kabelu typu jack 3,5 mm.

Foto: archív výrobce

BenQ Trevolo

Na zadní straně se pak nachází ještě napájecí konektor a rozhraní microUSB. Také tento konektor slouží k připojení zvukového vstupu, samozřejmě jde o čistě digitální rozhraní.

Pozornější čtenáři si na fotografiích v galerii nejspíše již všimnuli, že na vrchní straně reproduktoru jsou umístěna tlačítka se symboly sluchátek. Stejně jako drtivou většinu konkurenčních reproduktorů je možné i treVolo použít také při telefonování. Funguje to úplně stejně jako bluetooth handsfree v moderních automobilech.

Z dalších ovládacích prvků se sluší zmínit pohotovostní tlačítko, znaménka plus a minus pro úpravu hlasitosti a na zadní straně tlačítko se symbolem bluetooth. To slouží samozřejmě k bezdrátovému spárování reproduktoru s libovolným zařízením. Pro snadnou obsluhu reproduktoru nabízí výrobce pro mobily i tablety speciální aplikaci.

Foto: archív výrobce

BenQ Trevolo

Dosah bezdrátového signálu se bez problémů pohybuje okolo deseti metrů. V panelákovém bytě dokonce bez jakýchkoliv prodlev soustava spolupracovala se Samsungem Galaxy S6 edge i přes jednu bytovou příčku. S dosahem tak nebude mít problém snad nikdo.

Ten umí to a ten zas tohle

Dosah bezdrátového signálu, líbivý vzhled, odolná konstrukce… To jsou všechno jednoznačné plusy, ale jsou samozřejmě k ničemu, pokud se kvalita zvukové reprodukce nebude držet na vysoké úrovni. Prvotřídní zvuk treVolo skutečně nabízí, ale ne úplně pro každého. Velmi záleží na tom, co budete poslouchat a kde.

Zvukový projev rozhodně cílí na náročnější posluchače. Jednotlivá zvuková pásma jsou velmi vyvážená, dokonce ani basy nepřehlušují středy a výšky, nebo naopak nejsou zbytečně potlačeny. Elektrostatické měniče zprostředkovávají zvuk neskutečně přesně, díky čemuž jsou i nejmenší zvukové detaily dobře zřetelné.

Ostrý a přesný zvuk si tak přímo říká o poslech klasické hudby nebo populárnějších žánrů, kde je kladen velký důraz na projev zpěváka. Velmi slušné jsou ale také čistě instrumentální styly, například jazzová sóla, ve kterých se hraje o každou setinku tónu, jsou místy až dechberoucí.

Foto: archív výrobce

BenQ Trevolo

Pouze v tvrdších hudebních stylech přichází soustava o svou hlavní přednost. V nich totiž hlavní slovo mají dynamické měniče a ty elektrostatické se „flákají“. Dunící basy zkrátka od testovaného kousku nikdo očekávat nemůže.

V ostatních žánrech je ale reprodukce bezkonkurenční. Membrány po odklopení dokážou šířit zvuk před i za reproduktor, nikoliv pouze jedním směrem jako u dynamických měničů. Pokud je máte tedy přímo před sebou, máte i jistý pocit prostorovosti.

Tím je ale uživatel částečně limitován možnostmi použití. Pokud si kvalitnější poslech bude chtít dopřát například u počítače, bude muset dlouho přemýšlet, kam reproduktorovou soustavu umístit. Kvůli stavbě na výšku se pod monitor nevejde, a když ji postavíte bokem, rázem přijdete o efekt prostorového zvuku, a tedy jednu z předností.

Na ozvučení jednoho pokoje má treVolo síly dost. Když s ním ale zvukovou reprodukcí budete chtít pokrýt nějaké rušnější venkovní prostranství, už to takové terno nebude. A to i přesto, že uvnitř přístroje se ukrývají hned čtyři zesilovače.

Co na to konkurence?

Z řádků výše je patrné, že BenQ Trevolo není reprosoustava určená pro úplně každého. Milovníky tvrdších stylů nejspíše neosloví, ale pro ostatní představuje velmi zajímavou volbu, jak si dopřát studiovou techniku za zajímavější cenu.

Je si ale potřeba uvědomit, že ani testovaný kousek nepatří mezi ty nejlevnější. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, cena v tuzemských obchodech činí 7990 Kč.

Foto: archív výrobce

Bang & Olufsen BeoPlay A2

Tím se společnost BenQ srovnává s prémiovou třídou bluetooth reproduktorů. A zde jsou daleko zvučnější značky. Jen o pár tisíc dráž se prodávají špičkové reproduktory Bang & Olufsen BeoPlay A2. Ty nabízejí také prvotřídní zvuk, byť jsou vybaveny „pouze“ dynamickými měniči.

Nabízejí výkon 2x30 W a hlavně jsou vybaveny technologií True360, díky které je zvuk velmi bohatý, hlasitý, a přesto poměrně přesný. BeoPlay A2 nabízí také lepší výdrž – baterie udrží reproduktor v chodu 24 hodin, zatímco treVolo se bez elektrické zásuvky obejde jen poloviční hodnotu. Třešničkou na dortu je pak u modelu od Bang & Olufsen stylový retro vzhled.

Prvotina společnosti BenQ to tak na trhu nebude mít vůbec jednoduché. V každém případě treVolo patří k tomu lepšímu, co je na tuzemském trhu k dostání.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

BenQ treVolo – technické parametry

Bezdrátové připojení: Bluetooth

Rozhraní: 3,5 mm jack, microUSB

Ovládání: bezdrátové (na mobilu, tabletu), nebo na přístroji

Frekvenční rozsah: 60 Hz až 20 kHz

Integrovaná baterie: Ano

Rozměry: 175 x 135 x 79 mm

Hmotnost: 1,2 kg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám