Hlavní obsah

24 hodin s 80 GB iPodem classic

Novinky, olk, adr
PRAHA

Společnost Apple uvede příští týden do českých obchodů šestou generaci přehrávačů iPod. Jedním z největších hrdinů této řady je iPod classic, který ve svém ultratenkém provedení pojme 80 až 160 GB multimediálních dat. Nabízíme vám postřehy za prvních 24 hodin, které jsme s 80 GB verzí strávili.

Článek

Oproti předchozí páté generaci je nový iPod classic balen do ještě menšího a úspornějšího obdélníkového černého papírového balení, které obsahuje opravdu jen to nejnutnější: přístroj v průhledné fólii, propojovací USB kabel, sluchátka, stojánek a návod.

Běžnému uživateli může chybět přiložené CD, které obsahuje program iTunes, bez něhož si iPod ani nevrzne. Kde iTunes tedy najít? Jedině na stránkách Apple, odkud si jej můžete stáhnout a přehrávač tak konečně začít používat, to znamená krmit daty. Kdo nemá přístup k internetu, má smůlu.

Obsah přístroje může být velmi různorodý. Už to není jen hudba, kvůli které kupujeme iPod, ale i videa, fotografie, podcasty nebo třeba hry. Prostoru pro vše je dost a dost - přeci jen 80 GB či dokonce 160 GB disk nezaplníme hned. Nám se podařilo 40 GB hudby, tedy asi 10 000 skladeb, do přehrávače nasoukat až po dlouhých čtyřech hodinách.  

:. Po instalaci iTunes a prvním připojení iPod classic se objeví informace o kapacitě přehrávače a možnosti upgradovat jeho firmware. Foto:NOVINKY/Ondřej Krynek

K orientování v hudbě pomáhá funkce Cover Flow, která na displeji iPodu zobrazuje náhledy přebalů alb. Ty však musíte naimportovat ručně, pokud nejste registrováni v některých ze zahraničních iTunes Store. V případě registrace, u které musíte (!) předat Applu číslo své kreditní karty, můžete využít služby vyhledání obalů takzvaných Artworků.

Možnosti jak dostat do iPodu hudbu jsou dvě, ale obě vedou přes iTunes. Hudbu lze naimportovat konverzí z fyzických CD nebo hudební soubory přesunout přímo přes iTunes. Nákup hudby přes iTunes Store u nás dosud nefunguje.

Kromě audia umí přístroj od minulé verze přehrávat video. Na velmi jemném displeji je tak možno sledovat filmy ve formátu H.264, které se dají zakoupit jak jinak než přes iTunes. Do přehrávače je ale zdarma a bez registrace možné nahrávat trailery na filmy, kterých je v databázích Apple velké množství.

Trailery se ukládají na disk přehrávače jako Podcasty. Krom tohoto lze v menu najít i pod položkou Dodatky známé funkce jako kontakty, kalendář, světový čas, poznámky a především inovované hry (předinstalované jsou 3). Nákup dalších gamesek pak probíhá přes starý známý iTunes. 

:. Zadní stranu přístroje je velmi snadné poškrábat. Foto:NOVINKY/Ondřej Krynek

Poměrně těžký přehrávač okouzlí novým zaobleným vzhledem přední strany, zato neohromí nešikovnou zadní stranou. Ta je opět vyrobena z robustní leštěné oceli, na které je ihned vidět každý otisk a bohužel i škrábanec. Přístroj sice před poškozením chrání průhledná ochranná fólie, ovšem připojit datový kabel přes ni nelze a iPod tak často putuje z obalu ven a zase zpátky.

Co říci závěrem?

Nový iPod hraje stejně dobře jako jeho předešlé verze, tedy výborně, na displej s jemným rozlišením je radost se dívat. Rovněž neznáme žádného výrobce multimediálních přehrávačů, který by do svého systému nacpal hned 80GB disk nebo dokonce jednotku s dvojnásobnou kapacitou, která by vydržela hudbu přehrávat bez nabíjení 30 hodin (160 GB macek zvládne díky větší baterii 40 hodin). 

Na druhou stranu nás iPod classic nepotěšil stálým předsouváním iTunes a snadno poškrabatelným obalem. Přesto je přehrávač v ceně asi 7700 korun s daní přijatelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám