Hlavní obsah

Z herního vrcholu až na samé dno. Mad Catz vyhlásil bankrot

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mad Catz patřila v minulých letech mezi ty nejvyhledávanější výrobce hardwaru v globálním měřítku, soustředila se přitom výhradně na vývoj herního náčiní. V poslední době se však podniku vůbec nedařilo, a tak zamířil z výsluní až na samé dno. Vedení společnosti totiž oficiálně oznámilo bankrot.

Foto: archív výrobce

Mad Catz se specializoval především na výrobu herního náčiní pro počítače a konzole. (Ilustrační foto)

Článek

Společnost Mad Catz byla založena už v roce 1989. Už tehdy se podnik specializoval na výrobu nejrůznějších počítačových ovladačů a různých periferií.

Specializace na herní náčiní byla s postupem let stále zřetelnější. Tažení podniku napříč herním světem bylo tak úspěšné, že začal pohlcovat menší konkurenty. V roce 2007 například koupil do té doby konkurenční společnost Saitek.

Mimochodem právě koupě Saiteku se ukázala postupem času klíčová, protože v těžkém období držela podnik nad vodou. Tato značka se totiž postupem času stala synonymem pro profesionální automobilové i letecké simulátory.

Foto: archív výrobce

Saitek se proslavil především výrobou nejrůznějších periférií pro simulátory.

Firma MadCatz, pod kterou Saitek spadal, si tak vytvořila doslova monopol na zařízení pro simulátory. Ostatní výrobci hráli přinejmenším v obou leteckých a automobilových simulátorech až druhé housle.

Sílící konkurence především z Asie, která lákala uživatele na stále nižší ceny, však udělala své. Kvůli tomu se podnik potýkal s neustále klesající poptávkou, která nakonec vyústila až v odprodání značky Saitek.

Obchod za 315 miliónů korun

Stalo se tak loni, kdy za prestižní značku herních simulátorů zaplatil Logitech 13 miliónů dolarů, tedy bezmála 315 miliónů korun. [celá zpráva]

Ani takto velká finanční injekce však společnosti Mad Catz nepomohla. Představenstvo neúspěšně hledalo investora či přímo zájemce o koupi, ale neúspěšně. Podnik tak byl nucen počátkem dubna vyhlásit bankrot a požádat o ochranu před věřiteli.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že značka Mad Catz zmizí nadobro ze světa počítačů a herních periférií.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám