Hlavní obsah

Vlastní cloudovou platformu nabídnou také Číňané

Novinky, lez

Čínská internetová společnost Tencent spustila testy vlastní cloudové platformy se streamovanými hrami. Ta by měla umožnit lidem hrát nejnovější tituly i bez nutnosti vlastnit výkonné počítače či televizní konzole. Na podobný systém sází také Google či Microsoft.

Foto: Aly Song, Reuters

Logo společnosti Tencent (ilustrační foto)

Článek

Nová služba od společnosti Tencent se jmenuje Instant Play a v současnosti ji testuje pouze vybraná skupina uživatelů, jak upozornil server CNBC.

Čínskému podniku přitom v realizaci této cloudové platformy pomáhala americká firma Intel. Právě to budí velkou pozornost ze strany médií. V tuto chvíli totiž není jasné, zda Tencent nabídne finální verzi služby pouze na domovském trhu, či zda se díky mezinárodní kooperaci dočkáme globální dostupnosti novinky.

Všechny detaily o Instant Play zatím zástupci obou podniků tají. V tuto chvíli tak není jasné ani to, kdy se dočkáme finální verze a jak bude případně zpoplatněna.

Zkouší to Microsoft i Google

Už v polovině března vlastní streamovací herní platformu představila společnost Microsoft, jmenuje se Project xCloud.

Nyní s velmi podobným konceptem přišel následně také Google, jeho řešení se jmenuje Stadia. S novou herní platformou půjde tato americká společnost proti zavedeným výrobcům herních počítačů i stolních konzolí, jako jsou Sony PlayStation 4 či Xbox One od Microsoftu.

Díky službě Stadia nebudou výkonné herní stroje potřebaVideo: archív výrobce

Vyšší nároky na rychlost internetu

Stadia by měla v první řadě odbourat vysoké nároky na výkon hardwaru na straně uživatelů. Potřebný výkon totiž zajistí virtuální servery a k samotnému hráči bude už jen přes internet putovat samotný obrazový signál.

Právě z toho důvodu bude novinka klást velké nároky na rychlost internetového připojení, i když podrobnosti zástupci společnosti zatím nezveřejnili. Na bližší informace si budeme muset počkat až do léta, kdy se bude konat herní akce E3.

Už nyní je nicméně zřejmé, že podporována bude celá řada her. Počítá se například s tituly Assassin’s Creed Odyssey, Doom Eternal, NBA 2K19 či Rime. Využívat novou streamovací službu Stadia bude možné pravděpodobně za měsíční předplatné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám