Hlavní obsah

Videohry prošly bouřlivým vývojem

Hry provázely počítače prakticky od jejich vzniku, pokusy o spojení nové technologie a zábavy se objevily už ve 40. letech minulého století. Definovat jednoznačně videohru je složitější, ale podle knihy Media and Culture: An Introduction to Mass Communication (2012) jde o hru vyžadující interakci člověka s uživatelským rozhraním, která umožňuje vizuální zpětnou vazbu prostřednictvím videozařízení.

Ukázka ze hry TetrisVideo: archív tvůrců

 
Článek

V roce 1948 si dvojice Američanů Thomas Goldsmith a Estle Mann nechala patentovat první hru vytvořenou pro hraní na katodových trubicích. Hra používala celkem osm katodových trubic k simulaci střely odpálené na cíl. Několik tlačítek umožňovalo měnit dráhu a rychlost střely reprezentované malým bodem. Autoři se při vývoji hry pravděpodobně inspirovali radarovými displeji používanými za druhé světové války.

První hra na katodových trubicích

Za jednu z prvních videoher je považována také hra Tennis for Two (Tenis pro dva), kterou vynalezl americký fyzik William Higinbotham. Hra byla v roce 1958 vystavena v Národní laboratoři Brookhaven v New Yorku. Představovala tenisový kurt při bočním pohledu a hrála se dvěma objemnými ovladači.

V roce 1972 představila americká společnost Atari videohru Pong. Tento simulátor stolního tenisu si i přes svou jednoduchost získal mimořádnou popularitu a stál u zrodu videoherního byznysu. Přístroj o velikosti šatní skříně byl původně určen do hospod coby konkurent oblíbených mechanických automatů. Společnost Atari se v roce 1975 rozhodla prodávat i domácí verzi, která se připojovala k televizoru.

Časovaná bomba? Pětina dětí hraje na PC přes 4 hodiny denně

Hry a herní systémy

Slavná éra Atari

Komerční úspěch domácí herní konzole od Atari se snažili napodobit další výrobci. Výsledkem bylo, že americké obchody zaplavily velmi podobné produkty a trh s videohrami se v roce 1977 zhroutil. Obnovit zájem hráčů se podařilo až o rok později díky japonské firmě Taito a její „střílečce“ Space Invaders, která stála na počátku zlaté éry videoher na přelomu 70. a 80. let. V průběhu 80. let začala videohrám vyrůstat konkurence v podobě stále výkonnějších, a hlavně mnohem univerzálnějších osobních počítačů.

Z krize celé branže nakonec jako vítěz vyšla japonská společnost Nintendo, která začala v roce 1985 prodávat úspěšnou osmibitovou herní konzoli NES a o čtyři roky později i kapesní přístroj Game Boy. Tato konzole se brzy po svém uvedení na trh stala legendou a do roku 2003 se jí celosvětově prodalo na 118 milionů kusů.

Foto: Profimedia.cz

Původní konzole Atari VCS 2600

V roce 1997 vytvořil Taneli Armanto jednoduchou hru Snake (Had) pro mobilní telefony a jejich uživatelé si ji mohli poprvé zahrát v telefonu Nokia 6110. Z ovládání pohybujícího se hada, který požírá kostičky kolem sebe a neustále roste, se stal velmi rychle herní fenomén. V roce 2010 se Had dostal do Guinnessovy knihy rekordů, neboť si ho podle odhadů zahrála miliarda lidí po celém světě.

V 90. letech nastal boom herních konzolí, v roce 1994 uvedla na trh japonská firma Sony konzoli Playstation. Na novinku se stály fronty a za první měsíc se prodalo přes 300 000 kusů. Stejný úspěch slavila i po svém uvedení v Evropě a v USA. V současnosti se Playstation prodává už ve své páté generaci. K nejprodávanějším herním konzolím patří také Xbox od společnosti Microsoft, která byla představena v roce 2001.

Česká stopa

Jednou z prvních světové úspěšných počítačových her českého původu byl akční titul Hidden and Dangerous, který se začal prodávat v roce 1999. Střílečka z období druhé světové války, založená na akcích britských speciálních jednotek SAS, se prakticky ihned po vydání stala světovým prodejním hitem.

Nejúspěšnějším českým herním titulem podle dosavadního počtu prodaných kusů je Euro Truck Simulator 2. Výrobcem je společnost SCS Software a prodalo se 6,5 milionu kusů. K úspěšným českým hrám patří také Mafia, jejíž první díl se na trhu objevil v roce 2002, Machinarium či Day Z. Zřejmě nejdražší českou počítačovou hrou je Kingdom Come: Deliverance z roku 2018. Náklady na vývoj této hry se podle tvůrců pohybovaly v řádu stovek milionů korun.

Kingdom Come: Deliverance - A Womans LotVideo: archív tvůrců

4 nejprodávanější hry všech dob

1. Tetris: 170 milionů

Historie Tetrisu se začala psát v Rusku. 6. června roku 1984 ji v hlavním městě Moskvě vymyslel a vyvinul Alexej Pažitnov pro počítač Elektronika 60. Pažitnov, který v té době pracoval na zdejší Akademii věd jako počítačový inženýr ve výpočetním centru, měl dlouhou chvíli a díky ní vznikl Tetris.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka ze hry tetris

Jednoduchá, ale přímo geniální hra má svůj vzor ve stolní hře pentomino. Shora padají čtyři kostičky v různých tvarech a ty je třeba dole zarovnat tak, aby mezi nimi nevznikla mezera. Pokud mezera zůstane, řádek kostiček zůstává také. Pokud je řádek bez mezer, zmizí. Hra končí v okamžiku, kdy padající kostičky zaplní celou hrací plochu.

Od svého vzniku se Tetris objevil na téměř každém přístroji, kde se daly hrát hry. První počítače, digihry, mobilní telefony, v současnosti horké novinky jako tablety, všude tam si našel Tetris svoji cestičku. Právě kvůli tomu není úplně jednoduché, kolik kopií se ve skutečnosti prodalo. Nejčastěji statistiky hovoří o 170 milionech kopií.

2. Minecraft: 169 milionů

Minecraft letos oslavil deset let na trhu, přesto nepřestává bavit. Tento titul nasbíral za poslední dekádu 169 milionů prodaných kopií, díky čemuž mu v žebříčku patří druhé místo. Zajímavé je na této cifře především to, že jen v letošním roce se prodalo na deset milionů kopií.

Ukázka ze hry Minecraft – Village & PillageVideo: archív tvůrců

Od první verze se základ hry prakticky nezměnil. Hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec. Právě proto nese také název Minecraft, jde o složeninu anglických slov těžení (mine) a výroba (craft).

V průběhu let samozřejmě tvůrci přidávají postupně další funkce. Naposledy vyšel velký update zvaný Village & Pillage, tedy v překladu „obec a plenění“. Fanoušci díky tomu nalezli v této nestárnoucí stavebnicové hře nové předměty či zvířata, nechybějí ani noví záporní hrdinové.

3. GTA 5: 110 milionů kopií

V pořadí pátý díl série Grand Theft Auto se začal prodávat již před šesti lety, konkrétně 17. září 2013. Tehdy však hra byla dostupná pouze pro televizní konzole Xbox 360 a PlayStation 3.

Majitelé Xboxu One a PlayStationu 4 se dočkali tohoto titulu až 18. listopadu 2014, a příznivci klasických počítačů s operačním systémem Windows až 14. dubna 2015. Od té doby nicméně prodeje neustále rostou, byť pochopitelně stále pomalejším tempem.

GTA 5Video: archiv autorů

V současnosti má Grand Theft Auto 5 na kontě již 110 milionů prodaných kopií, což z ní dělá třetí nejúspěšnější hru v historii gamingu.

Zatím všechny díly GTA měly pouze jednoho hlavního hrdinu, jehož celý život ovládal pouze hráč. V pětce jsou tentokráte ústřední postavy hned tři a je mezi nimi možné libovolně přepínat.

Fanoušci, kteří titul zatím neokusili, se mohou těšit na vykrádání bank, policejní přestřelky, automobilové honičky i na role nájemných zabijáků. Pokud je nebude bavit plnit ve hře úkoly, mohou si užívat rozlehlého světa, který GTA nabízí, a stát se spořádaným taxikářem nebo zmrzlinářem.

4. Wii Sports: 83 milionů kopií

Žebříček čtyř nejprodávanějších titulů uzavírá soubor her Wii Sports, který byl k dispozici pro stejnojmennou televizní konzoli. A právě na této herní platformě byl titul Wii Sports nejprodávanější hrou.

Ta obsahovala kolekci pěti sportů – hráči je přitom ovládali vůbec poprvé pomocí pohybových senzorů. Museli tedy dělat reálné pohyby, nestačilo před obrazovkou mačkat tlačítka před obrazovkou.

Wii Sports

Nejoblíbenějším byl bezesporu tenis, který díky intuitivnímu ovládaní umožňoval širokou škálu úderů a jediným omezujícím faktorem tak byl prostor místnosti, kde se nacházel televizor. Zbylé sporty, které balík obsahoval, byly baseball, bowling, box a také golf.

Her bylo pro konzoli Nintendo Wii daleko více, výrobce vymýšlel i všemožné periferie – například volant, či fitness podložku. Nic z toho ale nedosáhlo takové popularity jako Wii Sports.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám