Hlavní obsah

Videoherní průmysl čeká i nadále silný růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videoherní průmysl může očekávat další jeden až dva roky silného růstu díky geografické expanzi, dobrému hardwarovému zázemí a rostoucímu počtu příležitostných hráčů. Podle odhadů společnosti PricewaterhouseCoopers v letošním roce celosvětové tržby z prodeje videoher stoupnou o 15 procent na 48,3 miliardy dolarů (téměř 730 miliard korun).

Článek

V příštím roce by se měly zvýšit o devět procent na 52,8 miliardy dolarů. Výrobci herních konzol nyní pracují na expanzi na rozvíjejících se trzích, která by otevřela nové podnikatelské příležitosti pro producenty herního softwaru. "Výrobci her, jako jsme my, se nyní snaží dostat na pulzující trhy, jako jsou Latinská Amerika, východní Evropa, Rusko a Asie," uvedl jeden z představitelů firmy Konami.

Herní divize společnosti Sony, která vyrábí konzolu PlayStation 3, minulý týden na největším světovém veletrhu videoher E3 oznámila, že hodlá do března příštího roku zahájit činnost v Argentině, Kolumbii a Peru. Divize by tak poprvé vstoupila na jihoamerický trh.

Sony Playstation 3foto: NOVINKY/Ondřej Grym

Konkurent Nintendo ohlásil plán na zahájení prodeje populární konzoly Wii v Číně do konce letošního roku. K růstu trhu přispívá rovněž historicky nejširší nabídka herního hardwaru. O dominanci na trhu s konzolami nyní bojuje kromě přístrojů PlayStation 3 a Wii také Xbox 360, který vyrábí Microsoft. Dosud navíc přetrvává zájem o starší konzolu PlayStation 2.

:. Xbox 360foto: Microsoft

"Videoherní průmysl nikdy neměl trh, na kterém aktivně působilo tolik hardwarových modelů současně," řekl analytik Jasuo Imanaka ze společnosti Rakuten Securities. "To vytváří velmi příznivé podnikatelské podmínky pro výrobce softwaru," dodal.

Odvětví těží rovněž ze vzniku nové skupiny příležitostných či méně náruživých hráčů. Za tím stojí konzola Wii, která díky jednoduchým hrám přilákala například ženy a starší generaci. "Wii otevřela zcela nový segment hráčů, který tu dříve neexistoval," řekl prezident jedné z divizí největšího světového výrobce počítačových her Electronic Arts Frank Gibeau.

Wii je v současnosti jednou z nejprodávanějších konzolí na světě. Úspěch konzoly od Nintenda je především v interaktivním ovládání každé hry. Hráč neovládá hru pouhým mačkáním tlačítek, ale reálnými pohyby, které by v daných situacích dělal. Více vám o herní konzoli Wii a jejím používání napoví naše recenze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám