Hlavní obsah

Valiant Hearts: The Great War – emotivní příběh z první světové války

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když francouzské studio Montpellier vydavatele Ubisoft oznámilo dvourozměrnou plošinovku z první světové války, tak už bylo jasné, že se nebude jednat o další klasickou válečnou hru. Titul zajímavý tím, že je postaven na základě skutečných dopisů z první světové války.

Upoutávka na hru Valiant HeartsVideo: Ubisoft

 
Článek

Valiant Hearts sledují příběh čtyř válečných hrdinů a jednoho psa – Walta. Ve skupince hrdinů se nachází mladík Karl, jeho nevlastní otec Emile, Američan Freddie a Belgičanka Anna. Příběh se odehrává v letech 1914 až 1917.

Každá z postav má ve hře svou roli. Karl jakožto čerstvě naverbovaný voják se spíše plíží a dává tak prostor plížícím pasážím, Emile naopak disponuje lopatou a tak se různě prokopává úrovněmi, Freddie je typický voják, kterému stačí pěsti, případně tank nebo granáty, a Anna je jakožto zdravotník andělem na bojišti. Pes Walt zase pomáhá různě s pákami a jinými předměty.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Valiant Hearts: The Great War

Náplň hry je vcelku jednoduchá. Jde o plošinovku zkombinovanou s místy logickými hádankami a někdy i mírně akčnějšími pasážemi. I když se jedná o hlavní část, tak hráče nejvíce zaujmou právě naopak vyprávěné příběhy. Příběhy, které dokazují, že na obou frontách byly lidské bytosti se svými příběhy a motivacemi. Nenadržuje ani jedné straně konfliktu a podává skutečné emoce.

Úkoly se bohužel po delší době začnou opakovat a tak se většinou jedná o donesení určitého předmětu z bodu A do bodu B nebo proplížení se či ozdravení padlých. Naštěstí vývojáři tyto pasáže často rotují a dávají tomu trochu dynamiku.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Valiant Hearts: The Great War

Co lze hodně ocenit, je snaha vývojářů učit hráče o konfliktu samotném díky předmětům, které jsou rozsety po úrovních. Po sebrání se tento předmět objeví v archívu, kde je více informací a tak hezky a nenuceně doplní základní vědomosti o první světové válce.

Valiant Hearts pohání stejný engine jako předešlé Raymany. Takže zpracování je opět kouzelné. Hra má nádhernou stylizaci a opět funguje jako dobře namazaný stroj. Více si o enginu z Rayman Legends můžete přečíst v naší dřívější recenzi.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Valiant Hearts: The Great War

Francouzům z Montpellier se povedl roztomilý kousek, který dokáže dávkovat velice silné emoce. Příběhy jsou dostatečně silné, aby hráče nutili dál hrát, kromě jednoduchosti a místy se opakujícím úkolům nelze hře nic vyčíst.

Titul vyšel pro osobní počítače a pro konzole jak staré (Xbox 360, PlayStation 3), tak i nové generace (Xbox One, PlayStation 4).

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Výběr článků

Načítám