Hlavní obsah

Trump se setkal s tvůrci videoher, kritizoval vliv násilí na děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident se na konci minulého týdne v Bílém domě setkal s tvůrci počítačových videoher, jejichž často brutální scény podle Donalda Trumpa mohou mládež inspirovat k násilí. Schůzky se účastnili i kritici videoher, šéf Bílého domu podle agentury AP vyslechl názory obou stran.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Vědecké výzkumy prováděné po desetiletí podle amerických médií neprokázaly souvislost mezi násilnými scénami v počítačových hrách a úrovní zločinnosti americké mládeže. Trump má přesto obavy, že vyobrazení násilných scén může s mírou zločinnosti souviset. Utvrdil ho v tom prý únorový masakr ve floridské škole, kde devatenáctiletý Nikolas Cruz postřílel sedmnáct lidí.

Žádné kroky k omezení počítačových videoher Trump podle účastníků schůzky nenavrhl. Přestože po floridském incidentu prezident neskrýval zájem na omezení prodeje střelných zbraní, žádné legislativní návrhy z Bílého domu zatím nezazněly.

V USA se odpor proti brutálním scénám na internetu zvedl zejména po roce 1992, kdy se začala šířit hra Mortal Kombat. O dva roky později byla zavedena pětistupňová škála, s jejíž pomocí jsou videohry podle míry brutality označovány.

Nejvyšší soud USA v roce 2011 zrušil kalifornský zákon, který zakazoval prodej videoher dětem. Ve zdůvodnění se uvádělo, že na videohry stejně jako na další média se vztahuje první dodatek americké ústavy zaručující svobodu slova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám