Hlavní obsah

Rus opravil Windows dříve než Microsoft

Novinky, adr

Kritická bezpečnostní mezera v systému Windows, která nebude Microsoftem opravena dříve než 10. ledna, byla neoficiálně záplatována. O senzaci se postaral ruský softwarový expert Ilfak Guilfanov.

Článek

Instalace neoficiálních záplat obecně nebývá nikdy doporučována. Odborníci radí vyčkat vždy na aktualizace poskytnuté až samotným výrobcem daného programu.

V případě Guilfanovovy záplaty je tomu však naprosto opačně - instalovat ji doporučil známý SANS institut, rovněž i antivirová společnost F-Secure. Aktualizace řeší bezpečnostní problém v takzvaném WMF systému [celá zpráva], který je zodpovědný za správné zobrazování obrazových souborů.

Guilfanov, který v současnosti pracuje jako softwarový vývojář ve společnosti DataRescue v Belgii, odpověděl v e-mailovém rozhovoru pro server News.com, že jedním z důvodů, proč dostal důvěru výrobců antivirových programů či SANS institutu byla jeho práce na vlastní IDA Pro aplikaci.

IDA Pro je totiž v současnosti užívána pro analýzu všeho zhoubného softwaru, rovněž společnost DataRescue, ve které pracuji má velkou reputaci, uvedl Guilfanov.

"Je to vůbec poprvé, co jsem vytvořil takovouto záplatu. Problém byl velice závažný. Strašil mě."

"Záplatu jsem vytvořil zpočátku pro mě a mé přátele. Ale když jsem ji posléze zveřejnil online, došlo mi, že je to velká věc."

Aktulizace, kterou Ilfak Guilfanov záplatoval bezpečnostní mezeru WMF, se nachází na stránce hexblog.com.

Vzhledem k vysokému zájmu o tento soubor může být tento web dočasně nedostupný.

Anketa

Za předpokladu, že jste uživateli operačního systému Microsoft Windows, použijete k jeho záplatování neoficiální aktualizace Ilfaka Guilfanova?
Ano
53 %
Ne
47 %
Celkem hlasovalo 2428 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám