Hlavní obsah

Proti falešným zprávám chtějí vědci bojovat internetovou hrou

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odolnost vůči falešným zprávám získáme nejlépe tak, když si je sami zkusíme vytvořit, tvrdí vědci z univerzity v Cambridgi. Ti kvůli tomu spolu s nizozemskými vývojáři jménem DROG vytvořili vlastní počítačovou hru Bad News. Vyzkoušet si ji může kdokoliv zdarma.

Foto: repro fakenewsgame.org

V nové hře se objevil i prezident Trunp – většina hráčů si patrně ani nevšimne, že jeho jméno není napsáno správně.

Článek

Vědci si díky hře mohou otestovat následující hypotézu: když je člověk vystaven očividné lži a je mu ukázáno, jak propaganda funguje, snadněji pak odhalí důmyslnější nepravdy a polopravdy.

„Když se vcítíte do někoho, kdo se vás snaží obelhat, lépe pak odhadnete toho, kdo se vás bude snažit podvést,“ říká Sander van der Linden, sociální psycholog pracující na univerzitě v Cambridgi. Hráč tak musí ve hře vytvářet falešné zprávy a manipulovat veřejným míněním.

Poplašné zprávy o mezinárodní politice

Vypouští na internet, pochopitelně pouze v rámci herního světa, poplašné zprávy o mezinárodní politice, globálním oteplování nebo o genetickém inženýrství, píše telegraph.co.uk.

V jednom z prvních úkolů například vypustí do světa zprávu pod účtem Donalda Trunpa ve znění: „Vyhlašuji válku Severní Koreji.“ Hráč, a možná i leckterý čtenář, si zprvu ani nevšimne drobného detailu ve jméně amerického prezidenta: Trunp místo Trump. Účet a zpráva jím zveřejněná vypadají na první pohled jako oficiální, ale ve skutečnosti jsou falešné. A podobných chytáků a triků pozná hráč celou řadu.

Hra Bad News je zatím jen v angličtině zdarma k vyzkoušení na fakenewsgame.org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám