Hlavní obsah

On-line hry: 8 soutěžních her pro Mistrovství ČR 2007

Novinky, Michal Sztemon

Pořadatelé Mistrovství České republiky v počítačových hrách zveřejnili seznam 8 her, ve kterých se bude soupeřit v rámci příštího ročníku. Oproti letošnímu roku jde o snížení počtu her, což se neobešlo bez protestů některých komunit. Nechybějí ani další informace ze prostředí on-line hráčů z domova a ze světa.

Článek

Novinky z domova

  • Přední domácí klan AMD Cyber Team se rozhodl uzavřít svou poslední fungující sekci Counter-Strike a přejít kompletně do neaktivity, což se dalo očekávat po dřívějším propuštění Giacoma a Dark_Caleba. Tato CS sekce pod vedením existenze si prakticky ihned našla své působiště v multiklanu inteRaction.
  • Česká Pro-Liga ve hře Starcraft: Broodwar úspěšně směřuje do finále, nyní známe nejlepších pět hráčů v play-off. Výbornou výchozí pozici mají dva členové CDS PredY a w0nder, kteří si zahrají finále Winners Bracket, ve hře jsou ještě i SkyR.DeviL, MAIX a CDS)Gantrior.
  • Jen měsíc trval odpočinek předního slovenského CS klanu defeaters (2. na MČR 2005) a nyní se v obměněné sestavě vrací na scénu. Pod názvem defeaters budou ale nyní vystupovat i ex-členové CS: Source klanu Eraisers, letošní Mistři ČR. Podrobnější informace (sponzory, plány do budoucnosti) slíbili defeaters představit v nejbližších týdnech.
  • Česká reprezentace ve hře Vietcong si úspěšně poradila se svým druhým soupeřem v základní skupině ClanBase Nations Cupu, když porazila silný tým Nizozemska 6:4 na vlajky. Dalším soupeřem ČR bude tým Itálie, který prozatím v soutěži nezvítězil.

Mezihernový PGCC turnaj ve hře Vietcong - ilustrační foto.

Novinky ze světa

  • Chcete vidět, jaký byl letošní turnaj Electronic Sports World Cup v Paříži? Pak není nic jednoduššího, než si stáhnout zhruba 13-ti minutové video sestříhané francouzským studiem NoSide, které se věnuje této akci světového významu. Nechybějí rozhovory s pořadateli a účastníky ani pohledy do zákulisí sportovní haly Bercy.
  • Vítězství ve finále německé soutěže ESL Pro Series si v nejprestižnějších kategoriích vybojovali mousesports (CS 1.6), SK.Miou (W3) a SK.Styla (FIFA). Celkem se hrálo o více než 200 000 eur, v každé z her byly vyhlášeny i EPS-Awards pro nejlepší hráče základní části.
  • Český W3 hráč mouz.Giacomo se o tomto víkendu zúčastní prestižního turnaje WSVG, kam se probojovalo 8 nejlepších hráčů z lokálních kvalifikací. Mezi hráče bude rozděleno 35 000 dolarů v hotovosti a další věcné ceny (počítače, hodinky Rolex), v případě medailového umístění by se beze sporu jednalo o nejlepší umístění českého hráče v historii.
  • Ve Švédsku se o uplynulém víkendu uskutečnila LAN akce Dreamhack, která byla zajímavá z několika důvodů. Ten hlavní je samozřejmě skutečnost, že byl překonán světový rekord v počtu hráčů na LAN akci (nyní 7752). Další byly pořádané turnaje na Dreamhacku - v CPL Nordic zvítězili NiP (CS 1.6) a Hacker.Jibo (Q4) a zajistili si postup na CPL Winter. V doprovodném turnaji ve hře Starcraft: Broodwar si přední umístění zajistili čeští hráči - CDS)Crow skončil třetí v 1v1 a CDS)w0nder a CDS)Dark_Caleb vyhráli 2v2 turnaj.

CDS)Crow přebírá cenu za 3. místo na švédském turnaji Dreamhack.

Osm disciplín pro Mistrovství ČR v PC hrách 2007

Seriál Mistrovství České republiky v počítačových hrách si drží jedinečnou pozici na domácí scéně, hráči se v průběhu celého roku snaží vybojovat dostatek ČMSP bodů v online a offline turnajích, aby se kvalifikovali na velké finále na Invexu. V letošním roce se v rámci Mistrovství ČR soupeřilo hned ve čtrnácti hrách - Age of Empires III, Battlefield 2, Call of Duty 2, Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source, Enemy Territory, FIFA 06, NHL 06, Quake 4, Starcraft: Broodwar, Unreal Tournament 2k4, Vietcong, Warcraft III: FT a Warcraft III DotA.

Takovýto počet se pořadatelům ze společnosti ProGamers zdál příliš, a proto přistoupili k redukci zapojených her. Je jasné, že každá herní komunita je přesvědčena o výlučnosti své hry, a proto byla hlavním nástrojem pro snížení počtu anketa všech členů Českomoravského svazu progamingu. Členům ČMSP bylo dáno na výběr 17 her (14 stávajích +  3 hry hrané na světových soutěžích), oni měli zvolit svou nejoblíbenější. Výsledky ankety poté prošly korekcí u vedení ČMSP a zde je finální soupiska her pro MČR 2007:

  • Call of Duty 2
  • Counter-Strike 1.6
  • Counter-Strike: Source
  • Enemy Territory
  • FIFA 07
  • Starcraft: Broodwar
  • Warcraft III: DotA
  • Warcraft III: Frozen Throne

Na soupisce tedy najdeme čtyři týmové FPS hry (CoD2, CS 1.6, CSS, ET), velkým překvapením je zařazení Enemy Territory, naopak ostatní hry (CoD2 i obě CSka) se hojně hrají na světových soutěžích a i česká komunita je velmi aktivní. Dále jsou mezi MČR hrami tři realtime strategie (SC:BW, W3: DotA, W3) a zatímco Starcraft a Warcraft se hrají soutěžně již velmi dlouho, u Doty se dá předpokládat zvyšování počtu soutěžících u nás i ve světě.

Zřejmě nejkontroverznějším rozhodnutím bylo zařazení sportovní hry FIFA 07, když pořadatelé museli vybírat z dvojice fotbálků FIFA 07 vs. PES 6. Pro hru FIFA 07 nakonec rozhodlo, že konkurenční PES není možné komerčně provozovat v hernách a cyklus MČR by tak v této hře byl ochuzen o tradiční mezihernové turnaje.

Více informací o seriálu Mistrovství ČR v počítačových hrách 2007 (dotace, rozpis významných turnajů) bude zveřejněno počátkem následujícího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Známe Mistry ČR v PC hrách

Na brněnském výstavišti se v průběhu tohoto týdne koná Mistrovství České republiky v počítačových hrách, nejvýznamnější domácí akce v online hraní. Stejně jako...

Výběr článků

Načítám