Hlavní obsah

NHL 08 a FIFA 08 s sebou přinesou mnoho novinek

Novinky, jky
PRAHA

Přestože je již každoročním zvykem hráčů stěžovat si, že se v novém ročníku sportovních simulací od EA Sports nic výrazného nezměnilo, tak letos vytáhli vývojáři do boje s vylepšeními, které by měly rapidně zvýšit hratelnost. Grafika doznala pouze drobných úprav, spousta menších vychytávek by však měla posunout obě simulace kupředu, zejména pak fotbalovou hru FIFA 08.

Článek

Pro začátek by nebylo špatné si ujasnit, jak to bude v nadcházejícím ročníku s podporou češtiny a českými ligami. V tomto je na tom lépe FIFA 08, kde jsou na PC a PS2 jak česká liga, tak i český komentář, kterého se ujal samozřejmě Jaromír Bosák a Petr Svěcený.

U NHL zřejmě nebudou potěšeni majitelé konzolí PS3 a Xbox 360, kteří se nedočkají vyjma komentáře ani české extraligy. Na druhou stranu, opravdových grafických hodů si užijete zejména jen na těchto dvou konzolích, grafický posun u PC a PS2 verze je s těmito next-gen konzolemi bohužel nesrovnatelný.

Jako první se dostane na české trhy NHL 08 a to již tento pátek 21. září. Na hráče čeká několik stěžejních vylepšení - prvním z nich je velmi komplexní trénink. Jelikož je celkový pohled na ledě o mnoho reálnější než loni a bruslení má tak zcela jinou dynamiku, patří tréninkový mód k těm nejdůležitějším částem.

Můžete si trénovat vše, počínaje všemi možnými přesilovkami, přes přečíslení tři na jednoho až po pět na samotného brankáře. Nácvik herních situací je totiž v novém ročníku velmi důležitý.

:. Nový ročník NHL by měl jít s hratelností hodně nahoru. Foto: EA Sports

Pokud vstřelíte v prvních dvou třetinách dva góly z takřka stejných herních situací, tak si můžete být takřka jisti, že potřetí už takto nezaskórujete. Každý tým jednotlivě se totiž postupně učí. "Třetí třetina bude o mnoho složitější než první a sedmý zápas playoff v dynastii, to už bude opravdu oříšek," řekl na tiskové konferenci v Praze producent NHL 08 Dean Richards. Proto bude jedním z důležitých bodů nového ročníku příprava kvalitní strategie.

Ty pojedeš tam, tenhle tam a tamten ať jen čeká

Vezměme v úvahu, že upravujete klasické přesilovkové rozestavení deštník (umbrella). Vy si nastavíte jen pozice, do kterých když se vaši hráči dostanou, tak rozjedou speciální akci a budou se hýbat přesně dle toho, jak jste celou akci naplánovali.

Levé křídlo nahrává za bránu, jede za přihrávkou, centr zpoza brány nahrává doprava, jede také za přihrávkou, pravé křídlo nahrává zpět na bránu, najede si před bránu, dostane přihrávku zpoza brány a střílí. Takto přesně si můžete naplánovat svou akci. A nebo také úplně jinak, možností je neomezeně, a tak se stane NHL 08 zejména bitvou strategií.

Z dalších změn jmenujme možnost totálního ovládání brankáře, kterou asi ocení jen někteří. Můžete padat na zem, pokoušet se o semafor, vyjíždět proti hráči, zkrátka téměř vše. Snad jen faulovat s brankářem nemůžete. Když jsme u faulování, tak NHL dává firmě EA limit počtu rvaček, který nesmí být přesažen. Zajímavé, ne? A jako bonus na závěr vás připravíme na to, že si budete moci založit svůj vlastní tým a změnit na něm takřka vše. Brankář může mít třeba růžové betony, jestli máte zájem. Ale to je opravdu jen pro gurmány...

FIFA 08 přináší mód Be a Pro

Z našeho pohledu stěžejní novinkou bude herní režim Be A Pro, v němž si hráč vybere jednoho hráče, se kterým bude hrát celou sezónu, respektive kariéru. Z vašeho týmu, tak budete ovládat jediného hráče, s nímž se budete muset chovat tak, jako kdybyste byli na fotbalovém hřišti. S útočníkem si musíte dávat na offside a naopak když hrajete vzadu posledního, tak neudělat žádnou minelu. Zkoušel jsem odehrát jeden zápas za Tomáše Řepku, ale nikde nebylo tlačítko vyvolej bitku, z čehož jsem byl lehce posmutnělý. Tak trochu základní neznalost v podání EA Sports...

Wayna Rooneyho ve hře jistě bez potíží poznáte... Foto: EA Sports

V módu Be a Pro jste i přesto více než jen jedna jedenáctina týmu. Sami si spoluhráčům říkáte o přihrávky a hru svého týmu tak z obrovské části ovlivňujete. Spoluhráčům i určujete, zda vám mají přihrát po zemi, vzduchem či do běhu. Vždy si ale musíte dávat pozor na kondičku vašeho hráče, když vám začne vibrovat ovladač, tak ho už musíte pořádně šetřit. V každém ze zápasů dostanete osobní úkol, který se poté snažíte splnit. Zpočátku to budou úkoly lehčí jako desetkrát přesně přihraj, či třikrát vystřel na bránu. Až bude váš hráč ale dosahovat hvězdných kvalit, tak očekávejte úkoly typu vstřel hattrick. Různých úkolů je prý obrovské množství.

Obrana už konečně přemýšlí

Vývojáři nového ročníku se zaměřili zejména na vylepšení obranného systému týmu a také snad na to největší úskalí, které poslední ročníky měly - špatné přepínání hráčů. "Nyní můžete přepínat hráče v kombinaci s pravou analogovou páčkou a dostat se tak přesně na toho hráče, kterého potřebujete v daný moment ovládat," řekl producent hry Paul Hossack na tiskové konferenci v pražském hotelu Josef.

Grafika bude na next-gen konzolích opravdu skvělá. Foto: EA Sports

Obránci už skutečně brání tak jak mají, nestojí jen mrtvě na svých místech a chvílemi to opravdu působí, že myslí hlavou. Daleko více se tak v tomto ročníku setkáme s výsledky jako 0:0 či 1:0. Konečně. Mluvený komentář Jaromíra Bosáka působil při preview velmi podobně jako v loňském ročníku, ale ruku na srdce, bez jeho komentáře jsou ty zápasy stejně jen poloviční, ať říká cokoliv...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám