Hlavní obsah

Netscape 8.0: (Ne)bezpečný soupeř Firefoxu a IE

Novinky, Ondřej Grym

Internetový prohlížeč Netscape 8.0 se záhy po svém uvedení dočkal nové verze 8.0.1, která řešila vážné bezpečnostní problémy, jež obsahoval. Poslední varianta však Netscape 8 řadí mezi jedny z nejlépe zabezpečených programů, navíc vyniká vysokou mírou kompatibility s nejrůznějšími webovými stránkami.

Článek

První problém nového prohlížeče, na který upozorňuje řada uživatelů, však spočívá v tom, že je Netscape 8 dostupný pouze v anglické verzi pro 32-bitový systém Windows. Nejen uživatelé Linuxu tak přišli zkrátka. Díky jádru Firefoxu bychom se ale dalších alespoň jazykových mutací mohli brzy dočkat.

Netscape není bezpečný

Po zjištění, že Netscape 8 je nainstalovatelný pouze  do 32-bitového operačního systému Windows, se na hlavu AOL sesypala další vlna kritiky opírající se o fakt, že je nový Netscape založen na starším jádru Firefox 1.0.3, které obsahuje závažné bezpečnostní chyby [celá zpráva]. 

Ty se zákonitě přenesly i do prohlížeče Netscape 8.0. AOL však rychle kontrovala a uvedla novou variantu 8.0.1, která zmíněné mezery implementací jádra Firefox 1.0.4 [celá zpráva] řešila.

Instalace

Stránky browser.netscape.com nabízejí nepatrný instalační balíček o velikosti 297KB, který po spuštění na pozadí stahuje další soubory, které jsou nutné k instalaci celého internetového prohlížeče.

Ničím takovým však není třeba projít, protože se plná verze dá získat i z ftp serverů společnosti, čímž je možná její distribuce například na CD nosiči.

Po spuštění instalátoru "nbs-setup.exe" (13,2MB) je uživatel záhy vyzván k volbě jednoho ze dvou grafických rozhraní prohlížeče (Fusion a Winscape), následně má možnost přenést do Netscape 8 historii z IE či Firefoxu.

Možnosti

Netscape 8 je právem považován za jeden z nejzabezpečenějších prohlížečů dneška. Jeho mechanismy podporují vychytávky typu blokace pop-up oken, nastavení JavaScriptu a ActiveX prvků pro jednotlivé weby či schopnost zobrazit certifikáty daných stránek, čímž efektivně zabraňuje neblaze proslulému fenoménu dneška známým pod názvem "phishing".

Neprůstřelnost prohlížeče je možno zvýšit instalací zdarma stažitelného balíčku AOL 9.0 Security Edition, který obsahuje například antivir firmy McAfee či firewall.   

Závěr

Osmá verze prohlížeče Netscape nabízí zejména kompatibilitu se stránkami vytvořenými primárně pro Internet Explorer, na kterých si občas Firefox nepěkně láme zuby. Mezi další klady pak musíme zcela jistě počítat bezpečnostní centrum Netscape 8, jež nabízí opravdu bohaté možnosti nastavení.

Bohužel pro prohlížeč - díky jeho novosti - existuje pramálo zásuvných modulů, které by jeho možnosti dále rozšiřovaly. Navíc je Netscape 8 občas nestabilní - výjimkou nejsou ani pády programu při přepnutí z jednoho renderovacího jádra do druhého.

Download (13,2MB), Homepage, 8/10

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Výběr článků

Načítám