Hlavní obsah

Nejzajímavější novinky ze světa videoher

Novinky, mif

Teplé počasí způsobuje vývojářům her vrásky na čele. Místo hraní her totiž většina lidí tráví volný čas na procházkách v parcích nebo u vody. Letos se rozhodli herní magnáti vyzvat vysoké teploty na souboj a připravili velice zajímavé herní tituly.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hry je v dnešní době možné hrát prakticky na čemkoliv, vedle stolních počítačů například také na mobilních telefonech, kapesních počítačích nebo televizních konzolích. Co se poslední jmenované kategorie týče, o dominantní pozici na trhu se perou tři velcí výrobci – Nintendo, Sony a Microsoft.

Nejoblíbenější je podle prodejů televizní konzole Wii od Nintenda. Té se ke konci loňského roku prodalo necelých 85 miliónů. Svůj úspěch si zajistila především interaktivním ovládáním každé hry. Hráč neovládá hru pouhým mačkáním tlačítek, ale reálnými pohyby, které by v daných situacích dělal. Stačí mít v ruce speciální ovladač.

Foto: Novinky

Xbox 360 Elite Edition

Druhé místo patří Microsoftu a jeho konzoli Xbox 360, která prolomila 50miliónovou hranici letos v lednu. Proti Wii nabízí Xbox 360 vyšší výkon a lepší grafiku her.

Zásadního vylepšení se konzole Xbox 360 od Microsoftu dočkala v minulém roce. Díky systému Kinect se zcela obejdete bez dálkových ovladačů. Přístroj dokáže pomocí dvou infračervených čidel a citlivého mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry.

Společnost Sony, která prodala 50 miliónů kusů Playstation 3 letos v dubnu, sází na zájem lidí o filmy. Její konzole je jako jediná vybavena blu-ray mechanikou, díky čemuž dokáže konzole v obývacím pokoji nahradit i přehrávač v ceně několika tisíc korun.

Pro hraní her může dobře posloužit i počítačová sestava. Výkonný herní stroj, který nabídne dostatečný výkon pro nejnáročnější hry, vyjde na 20 000 korun, což je v porovnání s konzolemi až čtyřikrát více.

Počítač samozřejmě dokáže zastat daleko více funkcí než herní konzole, jako je brouzdání po internetu, sledování filmů nebo poslech hudby. To ale zvládne i nejlevnější počítač s cenovkou okolo deseti tisíc korun, proto je velice výhodné pořízení levnějšího PC na práci a televizní konzole na hraní her.

Nevýhodou konzolí je cena her, které jsou totiž často až o polovinu dražší než v případě verzí pro PC, což znamená rozdíl i 500 korun.

Crysis 2: nejočekávanější hra roku

Na pokračování kultovní akční hry Crysis čekal celý herní svět. Od prvního dílu se změnilo mnoho. Místo zeleného ostrova s plážemi je zdecimovaný New York pokrytý nákazou, nepřátelskými vojáky a mimozemšťany. Zůstal však důležitý základ – povedená grafika a futuristický nanooblek hlavního hrdiny.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Tímto patriotským autobusem už se asi nikdo nesveze

Obtížnosti jsou čtyři, což stačí. Nepřátelé jsou dobře ozbrojené jednotky vojáků organizace CELL či různě tuzí mimozemšťané Sethové. Umělá inteligence je různá. Někdy se vojáci velmi pěkně kryjí a není lehké je dostat, jindy běhají zmateně a nabízejí se na odstřel. Na rozdíl od prvního dílu ale bohužel neexistuje uložení hry. To se provádí samo po projití předem stanovených bodů.

  • Platforma: 1300 Kč (PlayStation 3); 1300 Kč (Xbox 360); 1000 Kč (PC)

MotorStorm Apocalypse: závody uprostřed zemětřesení

MotorStorm Apocalypse je dlouho očekávané čtvrté pokračování závodní hry, která byla poprvé vydána v roce 2006 výhradně pro konzoli Sony PlayStation. Tak je tomu i nyní, ale poprvé s možností užít si šílený závod ve stereoskopickém 3D, pokud na to máte uzpůsobenou televizi a na očích příslušné brýle. Samozřejmě zůstává i 2D zobrazení.

Po dílech zasvěcených jen poušti, džungli nebo arktické zimě se tentokrát ocitáme ve městě The City. Jste závodník, jeden z mála šílenců, který zůstal ve městě na americkém pobřeží zasaženém silným zemětřesením. Proti sobě máte stejně šílené a ostřílené závodníky, jejichž stroje jsou stejně výkonné jako ten váš.

  • Platforma: 1300 Kč (PlayStation 3)

Fight Night Champion: reálná simulace boxu

Asi jen málo netradičních sportovních odvětví je sledováno tak jako bojové sporty. Odhlédneme-li od simulace ultimátních zápasů, v rámci boxu je na konzoli jasnou jedničkou simulace Fight Night. Zatímco uplynulé názvy série nesly název Fight Night Round, ten nejnovější nese přídomek Champion a celé sérii nasazuje opravdu povedenou korunu.

Automatická inteligence boxerů je bez nadsázky úžasná. Každý z nich má svůj odlišný styl boje, své slabiny, ale i nějaký ten výjimečně kvalitní úder. Když toto nebudete brát na vyšší obtížnosti v potaz, můžete rovnou počítat s tím, že vás budou do dvou minut odpočítávat. Čestné skautské.

  • Platforma: 1300 Kč (PlayStation 3); 1300 Kč (Xbox 360)

EA Sports Active 2: povedený fitness program

Titul Sports Active 2 od společnosti Electronic Arts je určen výhradně pro lidi, kteří chtějí cvičit. Pořídit si jej můžete pro Nintendo Wii, Xbox 360 od Microsoftu i Sony Playstation 3. Hra se vás na začátku bude vyptávat na váš zdravotní stav či vaše cíle. Na výběr máte z přednastavených programů či si vytváříte své vlastní sestavy specializované na určité partie.

Skvělé je, že jsou jednotlivá cvičení tematická, a je tedy jen na vás, zda máte chuť opravdu cvičit, protahovat se, či si jen užívat jogging po stezkách v přírodě. Součástí hry je speciální bezdrátový senzor na ruku, který snímá váš tep a tlak, ale také informace, jak se vám podařilo rozhýbat tělo či zda se příliš nepřepínáte. Doplňkovou nutností je i cvičební guma, která vám dává potřebný odpor při některých cvičeních.

  • Platforma: 1200 Kč (PlayStation 3); 1700 Kč (Xbox 360 + Kinect); 1200 Kč (Wii)

Sims Medieval: legendární rodina se stěhuje do středověku

Nové pokračování legendární hry Sims s názvem Medieval posouvá herní sérii zcela jinam – do středověku. Ve hře se hráči vtělí do role panovníka, s jehož pomocí ovládají osud celého království. Hlavní postavu si samozřejmě mohou upravit podle svých představ, a to ať už se bavíme o jeho rozhodnutích, či povahových vlastnostech.

Novinka má velkou šanci oslovit i příznivce strategických her. Místo zkrášlování svých obydlí a budování přátelských vztahů totiž budou hráči poprvé v historii série Sims vládnout královstvím a rozšiřovat jejich působnost. Sami se přitom budou muset vydávat na dobrodružné výpravy.

  • Platforma: 950 Kč (PC)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám