Hlavní obsah

Návrat Boha ve hře Doom Eternal

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární Doom Slayer se vrací a zajímá ho pouze jedna věc. Zabít a roztrhat všechny démony, na které narazí, a samozřejmě zachránit Zemi. Po velkém úspěchu reinkarnace série v roce 2016 dostávají hráči pokračování, které je větší, komplexnější a ještě šílenější.

Upoutávka na hru Doom: EternalVideo: Bethesda Softworks

 
Článek

Peklo, démoni, rituály, bohové a hromada vnitřností. Tím vždy byla a bude legendární série Doom. Střílečka, kterou už zná několik generací hráčů, se opět vrací a je zase o něco hezčí, větší a bláznivější. Hrdina, Bůh, Doom Slayer je zpátky ve hře a čeká na něj hromada démonů. Ať už jde o klasické Impy, kakodémony, kyberdémony, maraudery, mechanické pavouky a další a další. Vývojáři se tentokrát předvedli a počet typů protivníků je úctyhodný.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Doom Eternal

A že ty démony má čím ničit. Samozřejmě že se vrací rotačák, plazmový kanon, raketomet, BFG a jiné další ikonické zbraně, ale Doom Slayer získal i několik nových hraček, které mění hratelnost posledního dějství. Nově má hráč k dispozici plamenomet, dva typy granátů, přitahovací řetěz na brokovnici a jiné.

Zatímco v minulém díle hráč získával náboje zabíjením omráčených démonů, nyní k tomu slouží pouze motorová pila, která se pravidelně dobíjí, případně může hráč najít kanystr s benzínem pro okamžité doplnění. S plamenometem zapálených protivníků vypadává brnění a zdraví si doplňuje zabíjením jak tradičním způsobem, tak ručním doděláním nepřátel.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Doom Eternal

Zbraně mají opět různá vylepšení, která lze ještě navíc během soubojů plynule přepínat. Raketomet může mít naváděné střely, nebo dálkovou spoušť, rotační kulomet se může rozložit na několik střílen, nebo hráče chránit štítem atd.

Pro hratelnost, a hlavně pohyb po arénách slouží skvěle nový přitahovací řetěz na Super brokovnici. Tím se hráč může přitáhnout k démonovi a dát mu pozdrav z bezprostřední blízkosti. Nacházením speciálních mincí a krystalů se také postupně Doom Slayerovi zvyšuje zdraví a brnění, nebo počet nábojů, který u sebe může nosit. Kde vývojáři trochu šlápli vedle, jsou skákací pasáže. Nyní se tak v prostředí nachází šplhací stěny a tyče na zhoupnutí. Zbytečně to ubírá tempu hry a občas je cesta špatně značená.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Doom Eternal

Prostředí, která Doom Slayer navštíví, jsou pestrá a rozmanitá. Od útrob Země, technologické struktury firmy UAC až po různé světy starší než démoni samotní. Barevná paleta lokalit se mění, architektura míchá starobylé stavby s technologicky pokročilými továrnami a dodává světu historické pozadí. Démony je totiž nutné zabíjet nejen na Zemi, ale také na měsíci Phobos u Marsu, v Pekle, Nebi, uvnitř jádra Marsu atd.

Na všechna místa se Doom Slayer dostává skrze vytvořený portál na své lodi Fortress of Doom. Loď slouží ale k mnohým dalším aktivitám než jen pro cestování z místa na místo. Hráč si zde může prohlížet tajné předměty, jež našel prozkoumáváním jednotlivých úrovní, nebo taky odemyká další vylepšení na zbraně, případně trénuje ve vlastní aréně zvané Ripatorium. Loď je obrovská a plná těch nejmenších detailů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Doom Eternal

Jenže lidé z id Software nejsou jen géniové přes hratelnost a design světa, ale hlavně přes technickou stránku. Hru pohání nejnovější verze jejich vlastního idTech enginu a zbavili se hromady neduhů dílu z roku 2016. Pryč je doskakování textur, arény jsou mnohem rozsáhlejší a plnější. Démoni mnohem detailnější a jejich animace plynulejší.

Nový Doom nejen skvěle hraje, ale také se na něj skvěle kouká. O hudební doprovod se opět postaral Mick Gordon, a ten zase trefil hřebíček na hlavičku. Metalové chorály, přebasované syntetizátory a heavy metalové riffy kytar dodávají hře bezprecedentní atmosféru.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Doom Eternal

Doom Slayer je zkrátka Bůh a vývojáři z id Software opět dokazují, že patří mezi odborníky na adrenalinové střílečky plné brutality, vražedného tempa a hlavně zábavné hratelnosti. Doom je zpátky, a to v plné parádě. Jediné výtky si zaslouží překombinovanost schopností a předmětů a pestřejší barevná paleta, která novému Doomu úplně nesluší. Mimo to se ale jedná o perfektní střílečku, ne-li jednu z nejlepších, které pro tuto generaci konzolí vyšly.

Doom: Eternal vyšel pro osobní počítače a herní konzole PlayStation 4 a Xbox One.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám