Hlavní obsah

Minecraft hraje 112 milionů lidí, 4K verzi tvůrci přesto nechystají

Novinky, abr

Titul Minecraft je na trhu již více než deset let, přesto jeho popularita prakticky vůbec neklesá. Tvůrci se nyní pochlubili, že každý měsíc se do světa kostiček vydá na 112 milionů lidí, což z Minecraftu dělá stále jednu z nejpopulárnějších her vůbec.

Ukázka ze hry Minecraft – Village & PillageVideo: archív tvůrců

 
Článek

Za uplynulých deset let si Minecraft koupilo zhruba 154 milionů lidí. Jak je z řádků výše patrné, drtivá většina z nich vydržela u tohoto titulu doposud – pouze necelá třetina majitelů tohoto titulu nezapne hru alespoň jednou měsíčně.

4 nejprodávanější hry všech dob

Hry a herní systémy

Navzdory fenomenální popularitě ale tvůrci odpískali jedno z nejlepších vylepšení Minecraftu za několik posledních let. Pracovali totiž na verzi Super Duper Minecraft, která měla konečně do světa kostek přinést 4K grafiku, tedy extrémně jemné rozlišení.

Ukázka Super Duper Minecraft byla prezentována na herním veletrhu E3 v roce 2017, po dvou letech byly ale práce nakonec ukončeny a zásadní vylepšení odpískáno. Programátoři z Microsoftu totiž zjistili, že otevřený svět je v rozlišení 4K tak náročný na výpočetní výkon, že by tomu současný hardware nestačil – hra by byla příliš sekaná, a to i na těch nejvýkonnějších sestavách.

Foto: Mojang

Ukázka ze hry Minecraft

Místo vyššího rozlišení věrnější grafika

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil před nočními příšerami. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec.

Titul šel na pulty obchodů už v roce 2009, už tehdy zaujal kromě jednoduchého konceptu i triviální grafikou. Za deset let se ale počítačový svět posunul mílovými kroky směrem kupředu, a tak může Minecraft v dnešní době vypadat již trochu zastarale.

Právě proto tvůrci hledají neustále cesty, jak grafickou stránku vylepšit. Místo 4K grafiky tak Microsoft přinesl letos ve spolupráci se společností Nvidia s podporou ray tracingu, respektive grafika byla vylepšena s pomocí path-racingových shaderů – dokáže tak dokonale pracovat se stíny a lomy světla, jak je vidět na videu níže.

Ray tracing v MinecraftuVideo: archív tvůrců

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám