Hlavní obsah

Hrajeme zdarma: Focus - chutná směs nejoblíbenějších her

Novinky, Radovan Blažek

Vezměte základní princip ze hry Portal, okořeňte ho podstatným efektem z Maxe Payna, povařte a podávejte zdarma. Co tak získáte? Velice zajímavý freewarový titul.

Článek

Ten vypadá ze začátku jako docela nudná a tuctová plošinovka, v níž je vašim úkolem najít v úrovni všechny žlutě označené body a zničit je. Nenechejte se však odradit trochu slabším úvodem, hra začne nabírat obrátky v okamžiku, kdy se vám dostane do rukou teleportovací zařízení. To funguje přesně tak, jak byste čekali a jak to ve své hře Portal nastínil Valve: vytvoříte dvojici bran, které vás přenesou i se zachováním vaší vlastní hybnosti. Můžete tak například překonat obrovskou propast za použití několikanásobné teleportace.

Titulů, které se snaží napodobit tento povedený koncept, jsme tu měli už několik. Proto jde Focus ještě dál a od maniodepresivního detektiva Maxe Payna si půjčuje jinou zajímavou vychytávku: tzv. "bullet time". Máte tak vyhrazený určitý objem času, po který se můžete uzavřít do speciální bubliny, v níž tato fyzikální veličina plyne relativně pomaleji. Můžete tak v klidu páchat i ty nejdivočejší pohybově-teleportační kousky, nebo se s prstem v nose vypořádat se zákeřnými nepřáteli, jimiž se vyšší úrovně jen hemží.

Když si toto vskutku neotřelé a originální spojení dvou principů doplníme o zdařilou vizuální stránku, pak si můžeme být skoro jisti, že před námi stojí hra, kterou by bylo škoda bez zájmu minout.

DOWNLOAD, homepage, 17.6 MB, 8/10

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám