Hlavní obsah

Hra Halo 3 vydělala výrobci za týden přes 6 miliard korun

Hra Halo 3, kterou lze zatím spustit pouze na konzolích Xbox 360, vydělala Microsoftu za pouhý týden co je na trhu, přes 300 miliónů dolarů (více než 6 miliard korun). Halo 3 se v České republice a dalších evropských zemích prodává od minulé středy.

Článek

Uvedení Halo 3 na trh mělo také dopad na prodeje samotné konzole Xbox 360. Ty se oproti minulým týdnům zvýšily o více než 100 %. Výrobce Microsoft očekává, že bude tato tendence i nadále pokračovat.

"Halo už není jenom hrou - za dobu své existence se série stala kulturním a společenským fenoménem. Pro Xbox 360, ale i pro celý herní průmysl se jedná o zcela zásadní milník," uvedl Bill Gates, předseda Microsoftu. Pro Gatese, který se přišel podívat na začátek prodejů hry, ztělesňuje "Halo 3 vizi zábavy příští generace, ve kterém se počítačové hry stanou médiem pro realizaci představ těch nejlepších umělců světa."

Jak vzniklo...
Vývoj počítačových her je dnes samostatným odvětvím, které se může směle rovnat Hollywoodským filmům. Co se týče rozsahu, obsahuje Halo 3 tolik audiostop a textu, jako 20 průměrných celovečerních filmů.
Celý scénář čítá 39 000 řádků hereckých dialogů a celkem 13 000 zvukových efektů a nahrávek, samotná hudba pak zabírá šest hodin nepřetržitého hraní v kuse. Hudební stránka série Halo je zdařilá natolik, že ji americký magazín Rolling Stone dokonce udělil cenu za nejlepší herní soundtrack.
Vývoj hry trval od roku 2004 a vyžádal si celkem 120 stálých zaměstnanců, kteří na něm pracovali. V přepočtu na čistou práci se jednalo o více než milión odpracovaných hodin.
Vývojářský tým Bungie spočítal, že během tvorby bylo zaměstnanci spotřebováno téměř deset tun pizzy, 90 000 litrů minerálky a přes půl tuny banánů. Na vývoji se podílel i režisér Petera Jacksona (Pán Prstenů), který pracoval na příběhu celé ságy.

Halo 3 svým dějem uzavírá celou trilogii a navazuje na předchozí díl, který se stal absolutním trhákem na původním systému Xbox. I ve třetím pokračování se hráč ocitne v roli hrdiny Master Chiefa, který se snaží zastavit postup mimozemského paktu Covenant (Dohoda) a zachránit tak lidskou civilizaci.

Hra byla uvedena na trh ve 37 zemích po celém světě. Už minulý týden byly uveřejněny prodejní výsledky ve Spojených státech, které znamenaly absolutně nejúspěšnější titul v historii zábavního průmyslu. Za prvních 24 hodin hra vydělala 170 miliónů dolarů a porazila tak i premiéru filmu Spider-Man 3 nebo vydání posledního dílu Harryho Pottera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám