Hlavní obsah

HRA: Doom The Roguelike - Doom v písmenkách

Novinky, Ondřej Pohl

Dnes tady máme opravdu něco zajímavého. Je to předělávka legendárního Dooma, ovšem celá pouze v textovém režimu. Podobné zajímavosti se rozhodně nevidí každý den, takže tento článek rozhodně nepropásněte.

Článek

Doom byl mezi trojrozměrnými akčními hrami opravdová legenda. Sám dokonce definoval, jak má tento žánr vypadat a každá další hra z něj nutně musí vycházet. Příběh osamělého mariňáka, který se musí probojovat hordou monster na mimozemské základně inspiroval spousty tvůrců k napodobení a výjimkou není ani tato hra.

Ovšem zajímavý je způsob, jakým se tak stalo. Není zde použit původní engine nebo nějaký jiný trojrozměrný, ale všechna grafika je realizována pouze pomocí ASCII znaků. Pamětníci si určitě vzpomenou na jinou legendu se jménem Nethack, toto je ale více akčnější záležitost.

Nezabýváte se žádným určováním parametrů hlavní postavy reprezentované zavináčem ani složitým sbíráním předmětů a jejich následným používáním. Prostě jen tak chodíte, střílíte zlé znaky, které se vám postaví do cesty a sem tam budete muset najít nějaký ten klíč. Zkrátka přesně jako původní Doom.

Sice je zde trochu složitější ovládání, ale stačí jeden krátký pohled do manuálu a jste doma. Pak už můžete v klidu začít pařit a řeknu vám, je to trochu zvláštní a nostalgický pocit, vidět na devatenáct palců velkém LCD ACSCII grafiku.

DOWNLOAD, homepage, 1.4 MB, 8/10

Reklama

Související články

HRA: Grobe-Da - futuristická střílečka

Že vesmírná střílečka nemusí nutně znamenat chladný vesmír, kosmickou raketu letící zleva doprava a tuny nepřátel, vás přesvědčíme pomocí dnešní hry zdarma.

HRA: Pogo Sticker - taková skákačka

Hlavní náplní dnešní hry je skákání. Nijak se totiž ze startu do cíle nedostanete. A o tom, že vám přitom hrozí spousta nebezpečí, hlavně pak úrazy hlavy, není...

HRA: Time Pilot - jednoduchost nade vše

Pokud jsou pro vás ostatní hry příliš složité, pak vyzkoušejte tuhle. O nic víc, než jen o uhýbání a střílení zde nejde.

Výběr článků

Načítám