Hlavní obsah

Děsy a hrůza na vesmírné lodi ve hře The Persistence pro virtuální brýle

Novinky, David Ryneš

Slavný slogan filmové série Vetřelec říká, že ve Vesmíru váš křik nikdo neuslyší. Při hraní hororové hry The Persistence ten křik ale uslyší i nejbližší sousedé. Ta je totiž pro virtuální realitu a hráčům nedá nic zadarmo.

Upoutávka na hru The PersistenceVideo: Firesprite

 
Článek

Kolik stačí k obřímu neštěstí? Jedna koloniální loď zvaná The Persistence během skoku ve světelné rychlosti, malá porucha a poblíž okounějící černá díra. Přesně tolik stačí, aby se hráč, coby Zimri Eder – členka ochranky na lodi – probudil v noční můře.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Persistence

Tedy probudila. Zimri je pomocí tiskárny klonů jako jediný přeživší vytvořena s ještě normálním smýšlením. Bohužel i tato tiskárna měla během nehody poruchu, a tak mimo hráče tiskne i různě zmutované ostatní členy posádky. Ti už jsou ale mnohem agresivnější.

The Persistence potěší hlavně fanoušky hororové série Dead Space, protože právě tuto sérii nám svou atmosférou hra připomínala. Lze ale také zmínit kultovní sci-fi film Horizont události. Skličující úzké chodby vesmírné lodi zamořené zmutovanými klony vyžadují velkou odvahu pro prozkoumávání.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Persistence

Titul se hraje exkluzivně na virtuálních brýlích pro čtvrtý PlayStation – PSVR a pouze pomocí klasického ovladače Dualshock 4. Hráč se tak přímo vžije do Zimri a prožije její příběh na vlastní oči. Po lodi, které z útrob vycházejí všechny možné a nemožné, hlavně ale strašidelné zvuky, se bude muset pohybovat s velkou opatrností před zmutovanými klony.

Těch je samozřejmě několik druhů od klasických pomalých přes rychlejší protivníky běhající po čtyřech až po velké obry. Kromě zmutovaných klonů ale hráči mohou škodit i obranné systémy lodi.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Persistence

Naštěstí však The Persistence není pouze o plížení, ale hlavní postava disponuje extraktorem DNA, který extrahuje jak z protivníků, tak i z nalezených mrtvol bývalé posádky DNA, jež zde slouží k vylepšením schopností. DNA vylepšení se přenáší z jedné verze Zimri na druhou.

Pokud hráč zemře, tak se vytiskne nový a silnější klon Zimri. Hráč získává nejen nové schopnosti, ale samozřejmě si postupně rozšiřuje svůj arzenál zbraní. Nepřijde tak na škodu novodobá harpuna či klasičtější brokovnice.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Persistence

Systém, který generuje úrovně a rozložení nepřátel, šlape jako švýcarské hodinky. Jen ve výjimečných situacích připraví hráčům krkolomné rozložení. V drtivé většině jsou ale úrovně skvěle vybalancovány a obtížnost je přesně tak akorát.

Systém totiž počítá s tím, jak moc je hráč vylepšen. Čím silnější postava je, tím těžší úrovně jsou vygenerovány. Kromě klíčových místností je tak celý svět náhodně generován a průchod hrou tak bude vždy jiný.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Persistence

Úzké koridory navíc pomáhají k vykreslování celkem působivého grafického zpracování. Díky nenáročnosti chodeb a malých místností mohli vývojáři zapracovat na kvalitním nasvícení a povedených efektech částic. Právě ono nasvícení hraje největší roli pro vytvoření té pořádně hutné atmosféry.

Hráči tak dostávají skvělý hororový zážitek, kterému sice ke konci začne docházet dech, ale díky prvním dvou třetinám a výborné znovuhratelnosti lze titul jednoznačně doporučit. Snad vývojáři časem dopracují další možnosti ovládání na ovladače PlayStation Move a Aim ovladač. Tento nedostatek vyvažuje zábavný druh kooperace pomocí mobilní aplikace. Přísedící tak mohou hráči buďto škodit, nebo naopak pomáhat.

The Persistence vyšlo exkluzivně pro PlayStation 4 a vyžaduje vlastnictví PSVR.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám