Hlavní obsah

Bylo to naplánované. Epic Games žene Apple a Google k soudu

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od minulého týdne si nemohou herní fandové stáhnout hru Fortnite z obchodů App Store a Google Play. Jak se nyní ukázalo, rebelie ze strany herního vydavatelství Epic Games byla velmi promyšlená, tvůrci Fortnitu ženou Apple a Google k soudu.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Na první pohled se mohlo zdát, že si chce vedení Epic Games pouze přivydělat. Jak jinak si vysvětlit, že z ničeho nic minulý týden mohli hráči nakupovat o 20 % levněji ve Fortnitu virtuální měnu V-Bucks, která se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení.

Háček byl v tom, že tvůrci slavného titulu neprodávali virtuální měnu na mobilních přístrojích prostřednictvím App Store a Google Play, ale skrze alternativní platební bránu. To je přitom v přímém rozporu s pravidly těchto internetových obchodů od Googlu a Applu. Oba podniky proto už na konci minulého týdne nekompromisně vyřadily Fortnite ze své nabídky.

Apple a Google zakročily proti tvůrcům Fortnitu, hru stáhly ze svých obchodů

Hry a herní systémy
Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Přesně na to ale vedení Epic Games podle všeho čekalo. Záhy totiž následovala žaloba na obě společnosti, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení. Tvůrci Fortnitu poukazují především na to, že z každé uskutečněné platby si společnosti strhávají 15 až 30 %, což v celkovém objemu tvoří desítky milionů dolarů.

Google a Apple nejsou kvůli poplatkům terčem výtek poprvé, v minulosti již podobné spory řešilo několik softwarových tvůrců. Oba giganty nicméně vždy svorně tvrdily, že poplatky jsou nezbytné pro rozvoj a správu internetových obchodů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Bude tedy zajímavé sledovat, jak v celém sporu rozhodne soud. Celý spor totiž není pouze v rovině Epic Games vs. Apple a Google, ale mohl by nastavit zcela nová pravidla pro celý trh.

Jisté je nicméně to, že spor technologických gigantů doléhá v současnosti především na samotné hráče, kteří si na iPhony, iPady a telefony či tablety s Androidem nemohou Fortnite stáhnout.

Fortnite má na čtvrt miliardy uživatelů, což z něj dělá nejúspěšnější on-line multiplayerový titul současnosti, jak připomněl server The Verge. Jde o Battle Royale hru, ve které se uživatelé převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Společnosti Apple a Google se budou zodpovídat před soudem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám