Hlavní obsah

Nejlepší hry roku 2005 zdarma (3.)

Novinky, Ondřej Pohl

Začátek roku je vždy vhodnou příležitostí k rekapitulaci, a ani náš seriál o hrách zdarma neudělá výjimku. Proto si v průběhu tohoto týdne představíme ty nejlepší tituly uplynulého roku.

Článek

Jako obvykle se nominovaly všechny hry, které mi během roku 2005 prošly rukama. Nebylo jich málo, něco okolo sto padesáti, ale je docela dobře možné, že jsem na nějakou zapomněl. Pokud tedy máte svůj osobní tip, ostatní čtenáři určitě velmi ocení, když se o něj podělíte v diskusi pod článkem.

Hry jsou řazeny abecedně bez jakéhokoli dalšího určení kategorií nebo pořadí.

Simutrans

Simutrans je budovatelská strategie, ve které se musíte postarat hlavně o dopravní systém jednoho vznikajícího města. Nejdříve stavíte jen cesty, pak ale musíte začít řešit složitou situaci na některých vytížených křižovatkách, postarat se o městskou hromadnou dopravu a místa pro parkování. Vše je neuvěřitelně komplexní a propracované, takže pokud máte podobný druh her rádi (něco jako SimCity nebo Transport Tycoon), budete doslova ve svém živlu. Poznámka: věnujte pozornost návodu k instalaci v recenzi.

DOWNLOAD, homepage, recenze, 2.1 MB, 9/10

Space Merchants: Conquerors

Absolutní vítěz loňské Becherovka Game si své prvenství zasloužil po právu. Přesunete se v něm do daleké budoucnosti, kde jako pilot obchodní lodi plníte rozličné úkoly. Krom dlouhé doby, kterou u hry strávíte, se můžete těšit rovněž na nádherné prostředí z blízkého i vzdáleného vesmíru.

DOWNLOAD, homepage, recenze, 44 MB, 10/10

Spice Trade

Pokud už jste unaveni tou záplavou neustále stejných her, pak určitě vyzkoušejte Spice Trade. Je to něco víc než jen obyčejná hra, je to simulace života. A ne jen tak ledajakého, ocitáte se v kůži mladíka, který žije v dávných dobách na blízkém východě a je jen na vás, čím se budete živit, co budete podnikat a vůbec jak si zařídíte celý svůj život. I když to na první pohled vypadá jako nepovedená adventura s pár statickými obrazovkami, pokud se vám do hraní podaří proniknout, budete odměněni nejenom dlouhými hodinami zábavy, ale také jakýmsi duchovním poselstvím, na něž nejsme u počítačových her příliš zvyklí.

Poznámka: věnujte pozornost popisu instalace a spuštění v recenzi.

DOWNLOAD, homepage, recenze, 185 MB, 10/10

StarShip Trooper

Starship Trooper jsou českou akcí a už název napovídá, že se její tvůrci inspirovali filmem Hvězdná pěchota. Zápletka obou děl je totožná: vzdálená vesmírná kolonie se nehlásí, a tak je namísto vyslána speciální vojenská jednotka, která ma za úkol zjistit, co se děje. Na místě však najde jen opuštěné budovy a hordu krvelačných brouků.

DOWNLOAD, homepage, recenze, 36.5 MB, 9/10

TORCS

Kategorii závodních her v našem výběru zastupuje titul s názvem The Open Racing Car Simulator. Nevypadá ani tak jako freeware, jako spíš několik let starý komerční titul. Odpovídá tomu nejenom velikost instalačního souboru, ale i propracované grafika a dobře zvládnutá fyzika. Potěší i množství tratí na výběr stejně tak jako všechny důležité herní módy.

DOWNLOAD, homepage, recenze, 41 MB, 9/10

Tower of Goo

A na úplný závěr tady mám jednu jednoduchou hříčku, která vás však svým originálním nápadem dokáže připoutat k monitoru na dlouhé hodiny. Ptáte se tedy, co je cílem hry?

Zní to jednoduše, ale postavit co nejvyšší věž. Z nebe padají kuličky a ty musíte rozmisťovat tak, aby konstrukce, která mezi nimi vznikne, byla co nejpevnější a nejstabilnější. I tak ale hrozí, že se při dosažení určité výšky zbortí, čemuž se nejdříve budete marně snažit zabránit přilepováním dalších spojnic. Sice to zní podivě, ale opravdu hru vyzkoušejte, je to nesmírná zábava.

DOWNLOAD, homepage, recenze, 2.4 MB, 9/10

Reklama

Související články

Nejlepší hry roku 2004 zdarma

Jako každý rok se i letos setkáváme nad přehledem nejlepších deseti her uplynulého roku. Ani letošek nebude výjimkou a můžu vám říct jen jedno - byl velice...

Nejlepší hry roku 2005 zdarma

Začátek roku je vždy vhodnou příležitostí k rekapitulaci a ani náš seriál o hrách zdarma neudělá výjimku. Proto si v průběhu tohoto týdne představíme...

Nejlepší hry roku 2005 zdarma (2.)

Začátek roku je vždy vhodnou příležitostí k rekapitulaci, a ani náš seriál o hrách zdarma neudělá výjimku. Proto si v průběhu tohoto týdne představíme...

Výběr článků

Načítám