Hlavní obsah

Rozšíření Firefoxu dovolí sdílet soubory přes internet

Novinky, Ondřej Grym

Hudební vydavatelství budou mít brzy pravděpodobně značně neklidné spaní. Do stále populárnějšího webového prohlížeče Mozilla Firefox směřuje rozšiřující prvek AllPeers, který dovolí na základě technologie BitTorrent sdílet po internetu velké soubory dat. Tvůrcem extenze je mj. i české developerské softwarové studio.

Článek

Srdcem systému AllPeers je postranní panel "Navigator", který slouží k rychlému přístupu ke všem informacím v AllPeers. Navigator neukazuje pouze soubory, které jsou přes AllPeers sdíleny přes internet, ale také všechny do něj právě připojené uživatele.

V budoucnu by tak mohl fungovat i jako komunikační program a la ICQ. Tvůrci rovněž nevylučují implementaci VoIP systému, tedy zpřístupnění internetové hlasové komunikace.

Uživatel bude moci v databázi AllPeers brouzdat jak v lokálním (tj. na vlastním disku uložených souborech), tak ve vzdáleném - nasdíleném obsahu. Pokud by si přál zpřístupnit některá vlastní data i dalším lidem připojeným k internetu, nebo je od nich stáhnout, pak mu k tomu poslouží jednoduchý drag-and-drop systém, uvedli vývojáři AllPeers.

Základní funkce programu zdarma

Základní funkce, tedy sdílení dat pomocí P2P sítí, budou v programu AllPeers zdarma. "Nemusíme totiž stavět rozsáhlé serverové farmy k tomuto účelu," uvedli jeho tvůrci. "Nemyslíme si ani, že by lidé měli platit za to, že mohou sdílet soubory se svými kamarády," dodali.

"Avšak samozřejmě, že jsme obchodní společnost a pro udržení našeho luxusního životního stylu potřebujeme vydělávat peníze. To je důvod, proč budou některé pokročilé služby AllPeers zpoplatněny," upřesnili zástupci firmy s nadsázkou.       

AllPeers poběží zpočátku na operačních systémech Windows 2000 a XP, Mac a Linux, do budoucna vývojáři nevylučují ani podporu dalších prostředí.

AllPeers je soukromá firma se sídlem v anglickém Oxfordu. Softwarové vývojové centrum společnosti je umístěno v Praze. Přesné datum uvolnění rozšiřujícího prvku AllPeers pro prohlížeč Firefox nebylo zatím zveřejněno. Firefox již jako hlavní browser používá přes 13 procent čtenářů Novinek.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám