Hlavní obsah

Bible přeložena do formy SMS zpráv

Novinky, adr

Australští evangelisté připravili speciální verzi Bible, kterou nabízejí prostřednictvím SMS zpráv. "Chtěli jsme knihu dostat mezi lidi všech věkových kategorií a zájmů," uvedl mluvčí organizace Bible Society In Australia.

Článek

Takzvaná SMSBible byla násilně překroucena do jazyka blízkého anglické mládeži, která se snaží na co nejmenší prostor, tedy zhruba 160 znaků platných pro SMS zprávu, dostat maximum slov.

První řádka z knihy Genesis pak vypadá v této "soudobé angličtině s moderním nádechem" takto: "In da Bginnin God cre8d da heavens & da earth." Originální verš je nepoměrně delší: "In the beginning God created the heaven and the earth." - Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.

Projet SMSBible doprovází tiskové prohlášení s nadpisem "Volá tvá Bible".

Přeloženo všech 31 173 veršů

V SMS zprávách je dostupných všech 31 173 veršů a mohou být zdarma staženy z webových stránek organizace.  "Staré časy, kdy byla Bible dostupná ve starobylém nevábném černém obalu jsou pryč," řekl mluvčí organizace Michael Chant. "SMS verze je jejím logickým rozšířením," dodal.

Překlad celé Bible, tedy Nového i Starého zákona, trval podle Chanta zhruba čtyři týdny. Nový software, který je poskytován na stránkách společnosti zdarma, je ideální pro "mladé lidi, faráře a učitele," uvádí mimo jiné web australských evangelistů.

Přístup do elektronické verze Bible zpoplatněn není, avšak rozesílání textů formou SMS zpráv ano. Jedna SMSka vyjde na 25 centů, tedy asi 6 korun.

Myšlenky papeže zasáhly celý svět

Není to poprvé, kdy se náboženská organizace rozhodla šířit své názory globálně užitím moderní technologie. Například před dvěma lety se Jan Pavel II snažil rozesílat "myšlenky dne" pomocí SMS zpráv.

Jeho následník, Benedikt XVI, se k podobnému činu odhodlal v dubnu tohoto roku, kdy do éteru vyslal větu "Těšme se z radosti, kterou rozdává Bůh a veřme v jeho stálou ochotu pomáhat." Mnozí předplatitelé služby však reagovali krátkou SMS "Stop Pope", uzavřel deník The Independent. 

DOWNLOAD, homepage, 7.70 MB

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám