Hlavní obsah

Konfabulator: Zkrášlete si nejen Windows

Konfabulátor je programem, který dovoluje spouštět malé aplikace napsané v JavaScriptu. Jednotlivé moduly se označují jako "widgety" a zobrazují například čas, velikost systémové paměti, počasí, ale také sluneční/měsíční fáze, dostupnost Wi-Fi signálu, atd - představivosti tvůrců se meze nekladou.

Článek

Aplikace Konfabulator si po nainstalování vytvoří ve složce ...Dokumenty záložku "My Widgets", kam je dobré si odkládat další stahované moduly. Ty se nacházejí na stránce widgetgallery, přičemž v současnosti jejich počet dosahuje několika tisícovek.

Jednotlivé moduly se dají spouštět odkudkoli a charakterizuje je zejména možnost další úprav. Lze tak nastavit nejen jejich barevnost, ale také průhlednost, velikost, umístění v popředí/pozadí plochy, atd. Také je můžete libovolně přemisťovat, zmenšovat či zvětšovat.

O povedenosti Konfabulatoru zcela jistě svědčí také tento článek, který krom jiného obviňuje Apple z okopírování tohoto programu, který údajně firma drze použila v Mac OS X "Tiger" jako "Dashboard".

Jednotlivé moduly fungující v konfabulatoru mají velikost několika set KB, avšak je třeba si dát pozor na jejich poměrně velkou náročnost na množství operační paměti. Každá ze spuštěných aplikací totiž v průměru zabírá až 10MB RAM - při spuštění průhledných hodin, měřiče Wi-Fi, nabitosti baterií a ještě pár dalších vychytávek se tak může snadno stát, že svůj stroj rázem oberete o 200MB systémové paměti, což není dobré.

Funkce a možnosti několika tisíc zásuvných modulů aplikace Konfabulátor jistě brzy odhalíte sami, program však disponuje ještě jednou vlastností, na kterou byste nemuseli hned přijít, i když je velice pěkně graficky provedená - po stisku klávesy F8 (možno upravit) totiž celá pracovní plocha ihned zprůhlední a nahoru vystoupí jednotlivé Widgety. Opětovný stiskem F8 se opět navrátíte k rozdělané práci.

DOWNLOAD, Homepage, 7.28 MB, 9/10

Reklama

Výběr článků

Načítám