Hlavní obsah

Virtuální helma pro hráče patrně Vánoce v Česku nestihne

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Valve představila svou první virtuální helmu zvanou Index letos na jaře, mělo jít o jeden z velkých předvánočních taháků. To se patrně i naplní, ale pouze v zahraničí – nic totiž nenasvědčuje tomu, že by novinka byla v Česku dostupná ještě v průběhu letošního roku.

Foto: archív výrobce

Valve Index

Článek

V době premiéry helmy Valve se spekulovalo o tom, že headset stihne letošní Vánoce i v tuzemsku. Většina prodejců elektroniky nicméně již odstartovala své předvánoční kampaně a model Intex v nich zcela chybí.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, dokonce novinku nenabízí žádný český obchod ani v rámci předobjednávky.

Lákadla virtuální a rozšířené reality

Testy
Foto: archív výrobce

Valve Index

A je to poměrně škoda, neboť parametry brýlí jsou skutečně zajímavé. Trojrozměrný vjem vytvářejí dva displeje – jeden pro každé oko, přičemž rozlišení jedné obrazovky je 1440 x 1600 obrazových bodů. Zajímavé je také to, že obrazovky nabídnou obnovovací frekvenci až 144 Hz, díky čemuž by měl být výsledný obraz krásně plynulý.

Headset může na první pohled připomínat lyžařské brýle, které však mají neprůhledné hledí. Proti modelu pro lyžaře je ale novinka daleko masivnější, a navíc má vepředu hned dvě kamery. Ty slouží ke snímání prostoru okolo hráče. Jsou v podstatě schopné obraz zvenku promítnout přímo do virtuálního světa uvnitř.

Foto: archív výrobce

Headset má integrované směrové reproduktory.

O sledování pohybu samotné helmy se starají základní stanice s technologií SteamVR Tracking 2.0, která by měla být přesnější než u konkurenčních řešení. Stanice jsou pochopitelně součástí základní sady, stejně jako dva bezdrátové ovladače, které obsahují tlačítka i dotykové senzory.

Záležet si dal výrobce i na kvalitě zvuku. U každého ucha je tak malý směrový reproduktor s frekvenčním rozsahem 20–24 000 Hz. Pokud uživatelé raději upřednostní sluchátka, mohou je připojit prostřednictvím konektoru jack 3,5 mm, nebo bezdrátového standardu Bluetooth.

Foto: archív výrobce

Takto vypadají bezdrátové ovladače.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám