Hlavní obsah

Sexuální agresoři nebudou moci v New Yorku lovit pokémony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Sexuální násilníci v podmínce nebudou moci nadále hrát oblíbenou hru Pokémon Go. Podle guvernéra státu New York Andrewa Cuoma hrozí vysoké riziko, že by se mohli pomocí hry na chytrém telefonu pokusit vylákat do odlehlých oblastí děti a zneužít je tam. Nařízení se dotkne zhruba 3000 odsouzených násilníků, kteří ve státě na východním pobřeží USA žijí pod dohledem úřadů.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

S prosbou o pomoc s vymáháním nového nařízení se Cuomo obrátil přímo na společnost Niantic, která spolu s Nintendem a firmou Pokémon hru vytvořila. Samotné odsouzené úřady upozorní, že hraní Pokémon Go a podobných her se rovná porušení pravidel jejich podmínky.

Podle newyorské senátorky Diane Savinoové mohou násilníci díky hře například sledovat, kde se shromažďují děti hledající kreslené příšerky. Nebezpečné je podle newyorských politiků také to, že jednotliví uživatelé mohou za úplatu ve hře umisťovat návnady, a lákat tak další hráče na určitá místa. Existuje "hrozivá spojitost mezi bydlišti sexuálních delikventů a cíli hry", řekl na základě své analýzy newyorský senátor Jeffrey Klein.

Foto: Sam Mircovich, Reuters

Hra Pokémon Go

Pokémony chytá 12 procent Francouzů

Hrou pro chytré telefony Pokémon Go se již nechalo zlákat 12 procent Francouzů, tedy zhruba šest miliónů obyvatel. Ukázal to průzkum agentury Ifop, jehož výsledky zveřejnil deník Metronews. Hře holdují nebo ji alespoň podporují hlavně lidé mladší 35 let. Většinu hráčů, 59 procent, tvoří ženy.

Současně ale 76 procent respondentů považuje hru za dětinskou. Jasná většina Francouzů se také obává, že setkání lidí v rámci hry mohou být terčem teroristických útoků.

Původně japonská hra funguje na principu takzvané rozšířené reality, tedy kombinaci grafického herního prostředí a reálného světa. Uživatele hry nutí vyjít se svým chytrým zařízením ven a lovit pokémony, které vystopuje podle mapy.

Hra vstoupila na trh 6. července. Dnes už je tato novinka celosvětově úspěšnější než leckteré populární sociální sítě. Zpočátku proto vystřelily vzhůru akcie společnosti Nintendo. [celá zpráva]

S opadem prvotního zájmu o hru ale opět oslabily. [celá zpráva]

O hře Pokémon Go

Pokémon Go se těší tak nebývalé popularitě především proto, že hráči musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.

Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo.

Oficiální spuštění hry v Česku proběhlo v polovině července. [celá zpráva] Krátce poté výzkum společnosti Nielsen Admosphere ukázal, že novou hru začalo hrát sedm procent české internetové populace starší 15 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám