Hlavní obsah

E3 2016: Virtuální helma od Sony se začne prodávat v říjnu

Novinky, ort

Není žádným tajemstvím, že se společnost Sony chystá letos uvést na pulty obchodů své vlastní řešení pro virtuální realitu. Doposud však nebylo jasné, kdy se tak stane. Na největší herní konferenci E3, která v těchto dnech probíhá v americkém Los Angeles, však již podrobnosti prozrazeny byly.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

 
Článek

Zástupci japonského elektronického gigantu potvrdili, že helma pro virtuální realitu PlayStation VR se začne prodávat ve čtvrtek 13. října. To přitom neplatí pouze pro zahraničí, ale také pro Českou republiku. Například na Slovensku však bude systém dostupný patrně o pár týdnů později – v rámci druhé vlny.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Potvrzena byla také prodejní cena 399 dolarů, což je v přepočtu zhruba 9600 Kč. Ke zmiňované částce je samozřejmě nutné připočítat daň a další náklady. V obchodech by tak novinka měla být k dostání přibližně za 11 000 Kč.

Právě cena bude jedním z největších lákadel novinky. Konkurenční modely Oculus Rift či HTC Vive totiž atakují svou cenovkou hranici 20 000 Kč. Řešení od Sony je tedy výrazně levnější.

Jeden displej, dva různé obrazy

Headset PlayStation VR ukrývá 5,7palcový OLED displej, který pro každé oko zobrazuje jiný obraz. Právě díky tomu a dalším senzorům, které jsou schopny monitorovat pohyb uživatele, pak headset dokáže navodit dojem virtuální reality.

Každé oko zobrazí obraz o velikosti 960 x 1080 pixelů. Díky tomu by všechny scény ve hrách i při sledování filmů měly být krásně jemné a ostré.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

V době uvedení virtuální helmy od Sony na trh budou k dispozici desítky her. Ty se jednoduše nahrají do PlayStationu 4, se kterým bude headset komunikovat. Hráč pak tituly bude ovládat prostřednictvím klasického ovladače DualShock, případně pomocí klávesnice.

Bude fungovat i na PC?

Podle dřívějších informací by navíc novinka neměla být kompatibilní pouze s televizní konzolí PlayStation. Spolupracovat bude totiž s největší pravděpodobností také s klasickými počítači. Hráči, kteří nedají dopustit na hraní na PC a konzolemi opovrhují, by tak nově mohli patřit také pod křídla Sony.

Japonský gigant by tak získal navrch v konkurenčním boji se společnostmi Microsoft a Nintendo, které také usilují o každého hráče na trhu. Koneckonců první jmenovaná společnost podobnou taktiku již nějaký ten pátek využívá – se svými zařízeními Microsoft cílí na herní příznivce PC i konzolí.

Sony PlayStation VR bude konkurovat již zmiňovaným headsetům Oculus Rift a HTC Vive. O přízeň zákazníků se utká také se systémem od Microsoftu. Novinka amerického softwarového gigantu zvaná HoloLens však láká na tzv. rozšířenou realitu. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Reklama

Výběr článků

Načítám