Hlavní obsah

Dragon's Dogma: Dark Arisen - jedno z nejlepších RPG minulé generace konečně na PC

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých čtyřech letech se dočkali i hráči na osobních počítačích, konečně vychází akční RPG v otevřeném světě Dragon's Dogma: Dark Arisen. Jak podtitul napovídá, obsahuje také datadisk Dark Arisen, který vyšel v roce 2013. Podívali jsme se, zda se toto čekání vyplatilo.

Upoutávka na hru Dragon´s Dogma: Dark ArisenVideo: Capcom

 
Článek

Dragon's Dogma nezačíná ničím menším, než pomyslnou smrtí hlavní postavy. Hrdinovi drak Grigori sebere srdce a z něj se tak stává tzv. Arisen. Nyní společně s partou společníků musí brázdit svět Gransys a získat zpět své srdce.

Během toho se však na něj valí další problémy tohoto světa a hrdina je tak musí chtě, nechtě řešit.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragons Dogma: Dark Arisen

Mimo hlavní dějovou linku je zde i pár vedlejších, s opakujícími se úkoly, které hráč může nabrat u vývěsných tabulí ve vesnicích, či větších městech. Navíc datadisk Dark Arisen přidává do hry ještě novou lokaci - ostrov Bitterblack, na který se lze podívat ve vyšší úrovni.

Dějová linka však není nijak extra silná, čím Dragon's Dogma vyčnívalo v době vydání, byly perfektní souboje a systém společníků. Tak tomu je samozřejmě i ve verzi pro osobní počítače.

Žánrově spadá titul do kategorie RPG a obohacuje ho o pořádně akční soubojový systém. Hráč si může vybírat mezi jednotlivými třídami, za které chce hrát. Navíc má možnost třídu během hraní libovolně měnit. Není tedy vázán pouze na jedno povolání, které si vybere na začátku, během komplexní tvorby postavy.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragons Dogma: Dark Arisen

Má na výběr mezi lukostřelcem kombinovaným se záškodníkem s kudlami, kouzelníkem, válečníkem, rytířem, magickým lukostřelcem apod. Povolání je zde hned několik, všechna se otevřou až poté, co hráč splní úvodní misi a dostane se do většího města.

Souboje a přístup k nim se odvíjejí od povolání, které hráč momentálně zastupuje. U větších protivníků hra získává mírný nádech Shadow of Colossus, jelikož po těchto protivnících lze šplhat a zasazovat tak mnohem větší poškození.

Hráč si nevybírá pouze své povolání, určuje ho také svému poskokovi. Tím tak doplní na bojišti další třídu navíc. Válečníkovi se přímo nabízí kouzelník, který dokáže uzdravovat. Další dva společníky hráč neovlivňuje, ty si přivolává, jedná se o společníky skutečných hráčů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragons Dogma: Dark Arisen

Uvedený systém je naprosto perfektní, zkušenější společník tak například prozrazuje taktiky, které platí na určité potvory, či upozorňuje hráče na výskyt pokladu v okolí. Na konci svého putování má hráč možnost společníka obdarovat předmětem, který následně společník přinese svému pánovi.

Společníky doporučujeme pečlivě vybírat, protože i díky nim na svých toulkách otevřeným světem hráč získá mnohem více zkušeností a hromadu výbavy. Ta totiž hraje tu největší roli ve vývoji postavy. Je tedy nutno porážet nejtěžší nepřátele pro získání nejlepších předmětů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragons Dogma: Dark Arisen

Co se týká technického zpracování, oproti původní verzi ze staré generace konzolí doznalo pouze menších změn. Texturám narostlo vyšší rozlišení a zlepšilo se vykreslování do dálky. Kvůli tomu si však lze místy všimnout doskakování různých předmětů. Nechybí podpora 4k rozlišení.

Největším vylepšením je vyšší snímkování, které na konzolích bylo problémové. Nyní si tak hráči mohou užít perfektní souboje v naprosté plynulosti i na několik let starých sestavách. Jedná se však čistě o port pro osobní počítače, nikoliv o remaster. Kvůli tomu i tak lze na hře vidět, že původní verze vyšla před třemi lety pro starou generaci konzolí.

Skvělý systém společníků, obří svět k prozkoumávání a perfektně zpracované souboje. To je hlavní devizou Dragon's Dogmy a hlavním lákadlem. Titul umí být někdy těžší a ne všem sednou některé mechaniky. Vynahrazuje to však dobrodružství, které zde hráč prožije se skupinkou perfektních pomocníků.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragons Dogma: Dark Arisen

Pokud hráč dokáže překousnout pomalejší rozjezd a místy opakující se úkoly, dostane perfektní a těžké RPG s nádherným světem, ve kterém se dokáže ztratit na desítky hodin.

Dragon's Dogma: Dark Arisen nyní vyšlo pro osobní počítače. Dá se však stále pořídit i ve verzi pro starou generaci konzolí (Xbox 360, PlayStation 3).

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám