Hlavní obsah

Call of Duty: Black Ops 3 v příběhu stagnuje, ale režim pro více hráčů opět žije

Novinky, ryn

Podzim je tu a s ním přichází i každoroční dávka Call of Duty. Tentokrát vývojáři ze studia Treyarch s třetím pokračováním série s podtitulem Black Ops. Dokázali dostatečně inovovat tuto dlouholetou značku a nabídnout něco nového?

Upoutávka na hru Call of Duty: Black Ops 3Video: Treyarch

 
Článek

Hráč se nyní ocitá v roli neznámého vojáka či vojačky v blízké budoucnosti, kdy armáda již hojně využívá roboty. Co čert nechtěl, hráče ale čeká nepěkný osud a v souboji s útočným robotem přijde o některé z končetin.

Je však zachráněn, když mu při chirurgickém zákroku přišijí kybernetické končetiny a na nervovou soustavu nainstalují rozhraní DNI. To mu dovoluje ovládat nejen končetiny, ale i techniku kolem sebe.

Foto: Treyarch

Ukázka ze hry Call of Duty: Black Ops 3

Příběh by se však dal označit minimálně za dort, který vařil pejsek s kočičkou. Hráč ví, že má odrazit teroristickou hrozbu a dopadnout kolegy, kteří zaútočili na CIA. Ve finále se však jedná o docela slušný guláš, a pokud si někdo pořizuje Call of Duty pouze kvůli příběhu, tak tento díl může bez jakýchkoli výčitek vynechat.

I v příběhu se najdou překvapení, která však moc nepomáhají. Hráč může příběhovou kampaň proběhnout s dalšími třemi spolubojovníky po svém boku. Tomu jsou přizpůsobeny i některé mapy, nejedná se pouze o úzké koridory, ale najdou se i mnohem větší arény, kde lze manévrovat.

To lepší, co by se dalo vypíchnout, je možnost projít si příběhovou kampaň znovu, ale tentokrát v tzv. režimu noční můry, kdy hra nahradí veškeré nepřátele za nemrtvé zombíky a do příběhu zasahuje také tajemný vypravěč.

Foto: Treyarch

Ukázka ze hry Call of Duty: Black Ops 3

Co se týká samotné hratelnosti, tak ta se nijak od ostatních dílů nemění. Hráč z pohledu první osoby probíhá úrovněmi, kde nejdříve musí vše vystřílet pro aktivování skriptu, který ho pustí dál. Zamrzí to hlavně v místech, kdy po intenzivní přestřelce musí vyčkat, než počítačem ovládaný parťák dojde na určené místo, kde spustí další koloběh událostí. To nejvíce škodí celkovému tempu průchodu kampaní.

Aby vývojáři aspoň nějak odlišili hratelnost, hráč má před každou misí možnost aktivovat si jeden strom schopností, které následně využívá v boji. Lze tak například nechat vybouchnout nepřátelského robota, vyslat roj škodlivých nanobotů na lidské protivníky či zrychlit své tělo a střelbu.

Foto: Treyarch

Ukázka ze hry Call of Duty: Black Ops 3

Takže i přes záblesky inovace zůstali vývojáři někde na půli cesty a příběh se tentokrát moc nepovedl. Oceňujeme snahu udělat ho mnohem méně bombastický, surovější a trochu více odlišný od ostatních dílů. Bohužel scénář tyto snahy sráží na kolena.

Upozornění: Příběhovou kampaň si užijí pouze hráči na osobních počítačích a konzolích Xbox One, PlayStation 4, protože stará generace konzolí (Xbox 360, PlayStation 3) tuto kampaň neobsahuje.

Abychom nepřinášeli pouze špatné zprávy, tak jedno vývojáři z Treyarchu umí, a to režim pro více hráčů. I tento díl se bude hrát ještě dlouho po jeho vydání, protože se hraje skvěle jako jejich předchozí kousky ze série Black Ops.

Foto: Treyarch

Ukázka ze hry Call of Duty: Black Ops 3

Oproti betě, ze které jsme přinesli své dojmy, se nijak výrazně nezměnil. Rozšířil se počet specialistů na devět a právě oni jsou tím, co působí svěže, a hlavně zábavně. Každý ze specialistů se zaměřuje na určitý bojový styl.

Například takový Ruin může zneškodnit skupinku u sebe stojících nepřátel pomocí gravitačních tyčí, které zabodne do země. Outrider naopak spoléhá na útok z dálky pomocí svého silného luku. To takový Reaper je více přímočarý, díky kybernetické ruce, kterou dokáže změnit na rotační kulomet. Ripper zase umí využívat svých dvou čepelí a aktivní kamufláže pro zabíjení v tichosti.

Foto: Treyarch

Ukázka ze hry Call of Duty: Black Ops 3

Všechny zbraně, jejich úpravy a speciální schopnosti včetně samotných specialistů si hráč postupně odemyká za tokeny, které dostává po každém postupu na vyšší úroveň. Ta se mu opět navyšuje za zkušenosti, které získává v jednotlivých zápasech. Ty se odehrávají na celkem dvanácti mapách s hromadou módů.

Pokud by hráč nechtěl měřit své síly s ostatními, má možnost spojit se s dalšími třemi a vyrazit do čtyřicátých let zničit několik stovek, ne-li tisíců nemrtvých zombíků. Ano, populární zombie režim se vrací i s tímto dílem Black Ops a zase se jim povedl. Nyní se odehrává na jedné velké mapě zvané Shadows of Evil, kterou skupinka hráčů postupně odemyká a objevuje různá překvapení a vylepšení.

Foto: Treyarch

Ukázka ze hry Call of Duty: Black Ops 3

K technickému zpracování hry jako celku toho nejde moc říct. Hra se nijak nesnaží být hezčí než předchozí díl a hráči se žádného posunu nedočkají. Místy se najdou textury v nižším rozlišení a slabší částicové efekty. Jediné, co můžeme pochválit, je opět povedený soundtrack, za kterým stojí cenami ověnčený Jack Wall. Jeho tvorbu mohli hráči slyšet například v prvních dvou dílech Mass Effectu či výborném Jade Empire.

V konečném součtu tak udělujeme o bod nižší hodnocení oproti loňskému Advanced Warfare. I přes zábavnější složku pro více hráčů titul pokulhává hlavně v příběhové kampani a po technické stránce se nijak neposouvá.

Call of Duty: Black Ops 3 vyšlo pro osobní počítače, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3) a nové konzole (Xbox One, PlayStation 4).

HODNOCENÍ: 7/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Počítačoví hráči hlásí problémy

Obezřetní by měli být u titulu Call of Duty: Black Ops 3 hráči na osobních počítačích. Ačkoliv funguje v režimu pro více hráčů bez problémů, tak o příběhové kampani toto tvrdit nemůžeme.

Hra se potýká s obrovskými propady ve snímkování – obraz není plynulý a zasekává se, protože titul nedokáže efektivně využívat operační paměť počítače.

Další problémy mají majitelé procesorů Core i5 od společnosti Intel. U nich hráči hlásí také propady snímkování, nicméně hra může zcela zkolabovat.

Vývojáři nicméně slíbili, že pracují na řešení těchto problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám