Hlavní obsah

Halo 5: Guardians je návratem slavné série a jedna z nejlepších kooperačních her současnosti

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly to dlouhé tři roky čekání, které si museli fanoušci série Halo protrpět, aby se konečně dočkali nového dílu. Čekání si však mohli zkrátit perfektní kompilací Master Chief Collection, která vyšla minulý rok. Pátý, plnohodnotný díl však konečně dorazil na pulty obchodů a my s radostí oznamujeme, že se povedl.

Upoutávka na hru Halo 5: GuardiansVideo: 343 industries

 
Článek

Pokud někdo stále nepřišel do kontaktu se sérií Halo, tak se jedná o tradiční střílečku z prvního pohledu. Ta se však odehrává většinou na větších bojištích a hráč má k dispozici různá útočná vozidla. Pátý díl je však okořeněn o nové schopnosti vojáků, za které hraje – Spartanů.

Ti nyní disponují tryskami na zádech, které jim dovolují zasadit tvrdý úder ramenem, pořádné prásknutí do země ze vzduchu či popohnáním možnost překonání propastí. Toto vylepšení nepůsobí nijak přebytečně a hráči si na něj okamžitě zvyknou.

Foto: archív tvůrců

Trysky přináší svěží vánek do hratelnosti

Co se týká příběhové kampaně, tak ta navazuje tam, kde skončil díl čtvrtý. Master Chief se vydává hledat umělou inteligenci Cortanu, ke které ho váže obří pouto, čímž však poruší přímý rozkaz. Co by čert nechtěl, tak společnost UNSC pro kterou Master Chief plnil rozkazy, vyslala seržanta Locka, aby ihned přivedl Master Chiefa zpět. Ten však pomalu odkrývá hrůznou skutečnost, která by přinesla do zdejšího vesmíru obrovskou katastrofu, ve které mají samozřejmě prsty Prometheani, jež mohou hráči znát ze čtvrtého dílu.

Celkově jsme u kampaně vrněli blahem, jelikož atmosférou připomínala druhý díl, a hlavně se vrátily velké mapy, kde se dají využívat veškerá vozítka, která hráči znají z původních dílů. Právě přepínání role v jednotlivých misích, kdy hráč nejdříve hraje za Master Chiefa a jeho jednotku Blue Team, načež se následně v další misi ujme role seržanta Locka s týmem Osiris, nám připomnělo druhý díl, kde se hráči zhruba v polovině hry ocitli v roli Arbitera.

Foto: archív tvůrců

Jednotka Osiris v čele se seržantem Lockem

Příběh nám zabral zhruba nějakých deset hodin, a to velice intenzivních, bez hluchých míst. Zde je vidět obří pokrok oproti čtvrtému dílu, který se vyšplhal na necelých šest hodin a byl celkově slabší. U příběhu pětky bychom však měli menší výtku a tou je divně useknutý konec, který je až moc otevřený.

Nebylo by to však správné Halo, kdyby neobsahovalo perfektní složku pro více hráčů. Zamrzí však absence tzv. split screenu v kampani, kdy se obrazovka rozpůlí a průběh si hráč může užít společně s kamarádem. Tuto funkci museli vývojáři však ze hry vyškrtnout, a tak je kooperace dostupná pouze přes síť.

Foto: archív tvůrců

Hráče doprovází jednotka i pokud hraje sám a její umělá inteligence je skvělá

Za nás však musíme smeknout před vývojáři z 343, jelikož dokázali naprogramovat perfektní umělou inteligenci, která neustále reaguje na hráčovy podněty a komentuje události kolem. Obzvlášť oblíbený Buck, kterého opět namluvil známý herec Nathan Fillion, kterého mohou lidé znát například ze seriálu Firefly.

Obří novinkou v režimu pro více hráčů je mód Warzone. V něm se dohromady 24 hráčů utká na obřích mapách, kde musí zabírat strategické body, bránit ty své a do toho zabíjet nejen ostatní hráče, ale také počítačem ovládané protivníky. Režim je doplněn o menší příběhové složky a je vidět, že je tím hlavním lákadlem.

Foto: archív tvůrců

Master Chief a jeho jednotka Blue team

Dalším lákadlem je mód Arena, ve kterém se proti sobě postaví dva čtyřčlenné týmy, a je čistě o schopnostech jednotlivých hráčů. Ti se utkají na menších mapách, kde musí získat vlajku a odnést ji na nepřátelskou základnu. Toto probíhá na pět eliminačních kol. Jakmile hráč zemře, tak se nemůže vrátit do hry, dokud se nedohraje kolo, a díky tomu nabízí hodně adrenalinové okamžiky.

Dále se vrací klasický deathmatch v režimu Slayer. Nesmíme však opomenout také různé druhy režimů, kdy například hráči jsou zbaveni štítu a vydrží tak sotva pár ran. Svou premiéru si odbijí také tzv. balíčky, které si hráč může kupovat za virtuální měnu, jež získává hraním, či mu jsou darovány při zvyšování úrovně.

Foto: archív tvůrců

Hráči se nebudou střílet pouze s Forerunnery, ale vrací se také Covenanti

V nich se nacházejí zbraně a jiné předměty do režimu Warzone, ale také různé druhy brnění, hledí či zbraní, které může používat i v ostatních režimech. Zároveň se zde nacházejí i kartičky podobné těm ze hry Titanfall, které například zvýší získané zkušenosti, které hráč utrží za odehraný zápas v daném režimu.

Ostatní režimy, jako je Forge či Big Team Battle, by se měly vrátit během několika týdnů od vydání hry. Nyní se ve hře nachází osm režimů, které se odehrávají na více než dvaceti mapách. Dalších zhruba patnáct by mělo dorazit do června příštího roku jako bezplatný update.

Ostudu hře nedělá ani grafické zpracování. Sice nepatří páté Halo ke špičce, ale scenérie dokáže vykouzlit doopravdy nádherné, a to hlavně v jedné části kampaně, která se odehrává v kaňonu. Stejně tak neomrzí ani částicové efekty při ničení Forerunnerů.

Foto: archív tvůrců

Mise v kaňonu brala neustále dech a patří k tomu nejhezčímu, co je v pátém díle k vidění

Jediné nemilé překvapení nás však zarazilo právě u režimu Warzone, kde se zhorší grafická stránka titulu, i když vše šlapalo bez sebemenších problémů. To se však stane pouze u tohoto režimu a skok to není zas tak razantní, ale rozhodně to zamrzí.

Hudební stránka je opět na vysoké úrovní, jak jsou tomu fanoušci série zvyklí. Jednotlivé písně jsou správně hrdinské a dostává se do nich opět kultovní melodie, která titul doprovází už od prvního dílu.

Foto: archív tvůrců

V misích, kde hráči nehrají za Master Chiefa se ocitají v roli seržanta Locka

Letošní rok je prostě neuvěřitelně silný v pokračování slavných značek. Hráči dostali perfektního Batmana, Zaklínače, návrat Metal Gear Solidu a nyní se mezi ně může zařadit páté Halo, leč s o bod nižším hodnocením. Fanoušci série si ten bodík však mohou přidat, protože ti určitě nebudou zklamáni. Teď jen doufat, že na další díl či příběhový přídavek nebudeme čekat další tři roky.

Halo 5: Guardians vyšlo exkluzivně pro konzoli Xbox One.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám