Hlavní obsah

SOMA je inteligentní hororová hra, která nutí hráče přemýšlet o lidskosti

Novinky, ryn

Když vývojářské studio Frictional Games oznámilo svůj nový titul, tak nejeden fanoušek sci-fi zajásal. Konečně se přesouvají z hradů a temných kobek do více zajímavého prostředí výzkumné stanice. Zároveň už mají mnohem více zkušeností, a tak nemusejí sázet na laciné lekací scény a v SOMA nabízejí doopravdy hutnou atmosféru.

Upoutávka na hru SOMAVideo: Frictional Games

 
Článek

Jmenujete se Simon a chvíli po začátku se ocitnete v podmořské stanici PATHOS-2. Nejste zde zrovna vítáni a zjistíte, že se na stanici děje něco cosi vážně divného. Potkáte roboty, kteří si myslí, že jsou lidé, a nahánějí vás divné potvory.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry SOMA

Právě v nahánění jsou vidět první změny, kdy hráč nezemře na první dobrou, ale hra mu dává šanci se vykoupit, ale s velkou daní. Simon je zpomalený, kulhá a rozostřuje se mu vidění. Může se však vzchopit a s tím, že ví, co ho dále čeká, tak určenou pasáž projít bez ztráty kytičky.

Další změnou jsou právě hororové prvky, kdy se hráč už tolik nebojí protivníků, na které narazí, ale spíše informací, jež získává o dění na stanici. Různé útržky z deníčků či audiozáznamy zaměstnanců odhalují zrůdnosti, které se zde děly. A nejeden hráč začne přemýšlet o podstatě lidskosti či významu vlastního života.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry SOMA

Tento přesah je to, co posouvá hru SOMA mnohem dál, než byly předešlé tituly vývojářů. Je vidět, že nad příběhem doopravdy hodně přemýšleli a sami pořádně dospěli, aniž by ztratili pověst mistrů v žánru.

Co se týká samotné hratelnosti, tak ta zůstává v zajetých kolejích. Hráč může manipulovat skoro se vším, co se nachází v jeho okolí. Pomocí univerzálního zařízení, které modifikuje o různé čipy, může otevírat dveře či šachty, a získává tak přístup k jinak zapovězeným místnostem na výzkumné stanici.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry SOMA

Sem tam musí řešit logické hádanky, když přepojuje elektrické vedení, spouští příkazy na místních počítačích nebo rozděluje energii, aby zprovoznil systémy a mohl se dostat dál při svém putování po PATHOSU-2.

SOMA možná nepatří po vizuální stránce k těm nejlepším titulům letošního roku, ale jako celek funguje dobře. Atmosféra ponuré základny s nervy drásajícím ambientem dokážou s hráčem doopravdy divy a je vidět, jak moc se vývojáři posunuli dál oproti své minulé tvorbě. Samotný dabing patří ke špici a herci působí věrohodně.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry SOMA

Je radost vidět, že se vývojáři z Frictional Games poučili ze svých minulých her a dokázali přinést titul, který nestojí pouze na lekacích scénách, ale je také inteligentní a po dohrání nutí hráče přemýšlet. Nebýt technických chyb při nahrávání či nutnosti někdy restartovat od posledního záchytného bodu, kvůli nespuštění dalších událostí, byla by SOMA skvělou záležitostí. Nezbývá než doufat, že tyto neduhy vývojáři smažou opravným balíčkem a hráči si tak budou moci užít tento hororový titul bez problémů.

SOMA vyšla pro konzoli PlayStation 4 a osobní počítače.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám