Hlavní obsah

Kholat - Pátrání po Djatlově výpravě

Novinky, ryn

Osud Djatlovy výpravy je stále i po více jak padesáti letech neznámý. Událost, při které zahynulo devět členů turistické výpravy v Djatlově průsmyku je plná otázek a konspiračních teorií, co se ve skutečnosti na hoře Kholat (Mrtvá hora) stalo. Právě touto událostí se inspiruje nový titul od polských vývojářů - Kholat.

Upoutávka na hru KholatVideo: IMGN.PRO

 
Článek

Bylo 2. února roku 1959. Účastníci Djatlovy výpravy, studenti z Uralského polytechnického institutu, nevysvětlitelně v noci umírají a záchranná výprava nachází jejich tábor. V tábořišti jsou stany rozervané zevnitř a stopy ve sněhu napovídají, že studenti před něčím utíkali. Nalezená těla mají poničené orgány zevnitř a mnohačetné fraktury lebek. Vše však bez jakýchkoliv známek boje.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Kholat

Hráč se tak ocitá v roli průzkumníka, který chce vyřešit právě tuto událost. Při spuštění se ocitá na ruském nádraží a pomalu se vydává k místu, kde se vše stalo. Během prozkoumávání okolních míst nachází různé poznámky či předměty a pomalu rozkrývá příběh, který si pro něj vývojáři přichystali. Mrazivá atmosféra však funguje pouze při několika prvních minutách a poté se vytratí kvůli pomalu vzrůstající frustraci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Kholat

Kholat se hraje z pohledu první osoby a hráč se orientuje v horském prostředí pouze pomocí mapy, kompasu a případně některých anomálií, které zažívá. Jelikož je hra založena právě na průzkumu, tak se často stává, že se hráč ztrácí a bloudí a místo vyvolání strachu se naopak atmosféra vytrácí.

Co však musíme pochválit, je audiovizuální zpracování titulu. Hudba je podmanivá, podtrhuje mrazivou atmosféru a patří k tomu lepšímu, co hráči mohou slyšet. Technická stránka také není k zahození, jelikož hru pohání nejnovější Unreal Engine 4, který se stará o hezké částicové efekty a kvalitní model nasvícení či hezky zpracovanou vegetaci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Kholat

Kholat je tak docela příjemná jednohubka. Ve scénáři i v hratelnosti se určitě najdou chyby, ale pro hráče, kteří se o incident samotný zajímají či mají rádi atmosférické tituly, ve kterých nejde o zběsilou akci, si přijdou na své. Nápad měli polští vývojáři rozhodně skvělý, ale zbytečně ho sráží právě někdy až moc zmatená hratelnost, či ne úplně kvalitní scénář.

Kholat vyšel ve verzi pro osobní počítače.

HODNOCENÍ: 6/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám