Hlavní obsah

Batman: Arkham Knight - Pád temného rytíře

Novinky, ryn

Když před čtyřmi lety vydalo studio Rocksteady - Batman: Arkham City, které předčilo jejich Arkham Asylum, tak jsme si všichni mysleli, že to nejlepší již máme za sebou. Poté vydalo studio Warner Bros Games Montreál - Arkham Origins a laťku nastavenou díly před ním však nepřeskočil. Nyní se Rocksteady vrací v plné síle a vypráví jejich poslední příběh z Arkhamské série. A ano – hráči se mají na co těšit.

Upoutávka na hru Batman: Arkham KnightVideo: Rocksteady

 
Článek

Gotham je opět v obrovském nebezpečí. Scarecrow vyhrožuje, že Gotham zaplní svým toxickým plynem, a celé město se tak evakuuje. V Gothamu zůstává pár záchranných složek v čele s komisařem Gordonem a je jen na těch nejpovolanějších vyčistit ulice Gothamu od kriminálníků a známých padouchů. Batman však nebude sám a na scénu se tak vrací Nightwing, Robin i Oracle. Chybět nesmí ani sluha Alfred nebo mistr přes techniku – Lucius Fox. Cíl padouchů je jednoduchý. Zbavit se Batmana.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hlavní nepřítel Gothamu, Scarecrow

Takhle se to stalo. Takhle Batman zemřel

Toto jsou první věty, které hráči uslyší při spuštění nového Batmana. Utrápený hlas komisaře Gordona tak okamžitě šokuje fanoušky série. Proti němu nyní stojí jak staří známí, jako je například Scarecrow, ohnivý Firefly, Penguin či Two-Face, ale i zbrusu nový Arkham Knight, jehož pravou identitu si vývojáři schovávají až do samotného finále hry.

Foto: David Ryneš, Novinky

Utrápený komisař Jim Gordon

Batman tak čelí značné přesile a Gothamem zmítá chaos a utrpení. Two-Face vykrádá banky, hádankář Riddler unesl kočičí Catwoman a Penguin shromažďuje nepřeberné množství zbraní a peněz. Nemilosrdný Arkham Knight přináší do Gothamu armádu vojáků a bezpilotních dronů či tanků. Město se tak ocitá doopravdy v obrovských problémech a samotný Batman si prochází ne úplně nejlepší fází svého života.

Příběh je kvalitně napsaný a stojí hlavně na naprosto dokonale sehraných dialozích postav. Proto radši nebudeme popisovat konkrétnější události, aby si ho hráči mohli pořádně užít, ale doopravdy obsahuje mnoho až brutálních zvratů, kde nejeden hráč zatají dech.

Já jsem Gotham

Hráčům se poprvé v sérii otevírá kompletní Gotham. Gotické, temné ale zároveň místy moderní město, které je velice podobné tomu filmovému od Tima Burtona. Všudypřítomné neony, úzké uličky, ale i obrovské budovy v čele s Wayne Towers.

Foto: David Ryneš, Novinky

Temný rytíř tyčící se nad Gothamem

Protože je Gotham obří a Arkham Knight zaplavil ulice tanky a drony, tak Batman má konečně možnost naplno využít svůj Batmobil. Napůl auto, napůl tank, který na živé protivníky střílí gumové projektily či ostré náboje na bezpilotní vozidla. Právě zakomponování Batmobilu vnášelo mnoho otázek, jestli se nejedná o zbytečnost, a je pro nás radost říct, že nejedná.

Vývojáři se této role zhostili na jedničku s hvězdičkou a samotné využití Batmobilu dává v misích smysl a otevírá nové možnosti Batmanovi, jak čelit svým protivníkům, případně jak uprchnout z obklíčení. A ruku na srdce, přivolání a následné naskočení do vozidla neomrzí ani posté. Batmobil si navíc lze stejně jako Batmanovi vychytávky vylepšovat, a tak si hráči několikrát během hry musí rozmyslet, jestli si vylepší zbraně, či využijí možnosti ovládnout nepřátelské tanky.

Foto: David Ryneš, Novinky

To, že není Batmobil jen jako výplň, dokazuje míra detailů, se kterými si dali vývojáři práci

V kůži temného rytíře

Hratelnost za Batmana nijak nevybočuje z předešlých dílů. Batman má po ruce mnoho vychytávek a hlavně svůj dobře naučený bojový styl. Souboje opět patří k těm nejzábavnějším, co dnešní hry nabízejí, a hráč jej ovládne okamžitě. Nyní navíc může Batman využívat více i prostředí pro zneškodnění protivníků a premiérově se zde objevuje i tzv. duální hraní.

V některých misích se k Batmanovi přidá například Robin či Nightwing a hráč v těchto momentech může při soubojích přepínat mezi Batmanem a svým pomocníkem. Zároveň mohou při nabití ukazovatele efektně ve dvojici sejmout tužšího protivníka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dynamické duo (Batman a Robin) v akci

Plněním misí opět dostává Batman zkušenosti a zároveň i body, které investuje do různých vylepšení. Ať se jedná právě o vylepšení do Batmobilu, svého brnění, či svých vychytávek. Nový oblek Batmanovi propůjčuje schopnost, kdy může efektivně zlikvidovat skupinku protivníků ve zpomaleném čase. I tato schopnost lze postupně vylepšovat a Batman tak může zmlátit například skupinku pěti místo původním třem.

Batman nové generace

Klobouk však musíme smeknout také před technickou stránkou hry. Tomu, že hru pohání Unreal Engine 3.5, se dá těžko věřit. Brilantní hra stínů a světel, částicové efekty při výbuších či bouřce nebo dokonalé animace postav. To vše poslední přírůstek do Arkhamské série obsahuje a vývojářský tým ždímá herní stroje, co to jde. Právě dokonale nasnímané animace vdechují novému Batmanovi život i duši.

Foto: David Ryneš, Novinky

Temný rytíř

Hudební stránka, jak je tomu u série zvykem, je také naprosto dokonalá. Tentokrát se o ni postaral Nick Arundel, který stál za hlavní Arkhamskou sérií, a skladatel David Buckley, jenž stojí například za filmovými soundtracky k Městu, či k herním Call of Duty: Ghosts. Smyčce a chorály podtrhují jak temnou atmosféru celého titulu, tak i vzestup a pád superhrdiny.

Zmínit ovšem musíme i kvalitní herecké výkony, kdy se vrací kultovní Kevin Conroy, který doprovází Batmana už od animovaných seriálů a filmů, či Jonathan Banks, známý ze seriálu Breaking Bad – zde v roli komisaře Gordona.

Foto: David Ryneš, Novinky

Arkham Knight to myslí se zneškodněním Batmana vážně

Batman: Arkham Knight tak dokázal nemožné a předčil brilantní díl Arkham City. Vývojáři z Rocksteady to opět dokázali, a mohou se tak pyšnit další, tentokrát už třetí trefou do černého. Arkham Knight je větší, Batman v něm lidštější a herní náplň, zase o kousek zábavnější. Naprostá povinnost pro všechny fanoušky Batmana i hráče akčnějších her.

Batman: Arkham Knight vyšel pro osobní počítače, herní konzole PlayStation 4 a Xbox One. Obezřetní by uživatelé měli být při koupi verze pro PC. Vydavatel ji stáhl z digitálních distribucí a v některých regionech i z pultů obchodů kvůli špatné optimalizaci – i na velmi výkonných sestavách se hra sekala. První záplaty ale již vycházejí a vývojáři slibují, že všechny neduhy brzy vymizí.

HODNOCENÍ: 10/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám