Hlavní obsah

Nejlepší hry letošního jara

S novými hrami se během letošního jara doslova roztrhl pytel. Vývojáři se snaží nalákat především na tituly pro konzole nové generace, stranou ale nezůstaly ani novinky pro klasické počítače.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prakticky všechny nové hry mají jedno společné. Jejich tvůrci se snažili využít potenciál nového hardwaru, lákají tak na daleko věrnější grafiku s oslnivými detaily. Citelně vyšší výkon totiž nenabízejí pouze nejnovější herní počítačové sestavy, ale také televizní konzole tzv. nové generace.

Ty jsou na tuzemském trhu aktuálně tři. Jednou z nich je PlayStation 4 od Sony, která sází kromě vysokého výkonu také na inteligentnější ovládání i systém. Čtyřka je postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Foto: archív firem

Xbox One (vlevo) a PlayStation 4

Microsoft Xbox One je plnokrevný herní stroj, ale nálepky ryze herní konzole se snaží zbavit. V domácnosti totiž dovede nahradit více zařízení najednou. Microsoft chce díky tomu oslovit širší spektrum zákazníků. U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Nová konzole, nové hry

Poslední konzolí nové generace, která je na trhu zároveň nejdéle, je Nintendo Wii U. Tento herní systém se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá krabička se jednoduše připojí k televizoru. Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač Wii U GamePad, který je vybaven vlastním dotykovým displejem pro pohodlnější ovládání her.

Foto: Nintendo

Nintendo Wii U

Už v průběhu letošního roku by se ale na trhu měla objevit zcela nová konzole Nvidia Shield, která s sebou logicky přinese i celou řadu nových titulů. V malém těle herního zařízení se ukrývá až překvapivě mnoho výkonu. Stejně rychlé totiž byly v roce 2000 i ty nejvýkonnější superpočítače na světě.

Foto: Novinky

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang s konzolí Shield

Výkon bude v první řadě využit samozřejmě pro hry. Ty budou nabízeny prostřednictvím speciálního obchodu od Nvidie a v době uvedení na trh jich má být k dispozici více než 50. Již nyní byly potvrzeny tituly Portal, Star Wars: Knights of the Old Republic, Half-Life 2: Episode 1, Doom 3 či Crysis 3.

Bloodborne: v roli lovce

V titulu Bloodborne se hráč ujímá role lovce. Jakmile si vytvoří postavu a svou minulost, která ovlivní jeho atributy, tak je vržen do nepřátelského světa Yarnhamu, kterým zmítá nákaza. Sám, beze zbraní, pouze se zaťatými pěstmi hned hráč potkává vlčí bestii. Jaké vřelé přivítání.

Upoutávka na hru Bloodborne Video: Sony

Yarnham je temné, gotické město, které však ne náhodou připomíná například Prahu. Hidetaka totiž během vývoje navštívil jak Čechy, tak například Rumunsko.

Bloodborne je nádherná hra. Japonští vývojáři opět dokazují, že mají nekonečnou fantazii. Ať už jde o perfektně bizarní protivníky a bossy, nebo kulisy patřící ke špičce. Stejně jako vizuál je i zvuková stránka hry dokonalá. Ať už jde o temný, leč atmosférický soundtrack, či například zvuk sekery, kterou po zemi táhne bláznivý vesničan.

Jediné, co by šlo Bloodborne vyčíst, jsou delší nahrávací časy. Na druhou stranu lze tu chvilku využít k uklidnění nervů a přípravě na další průchod nepřátelským Yarnhamem a jeho okolím.

  • Platforma: Sony PlayStation 4

Mortal Kombat X: svět potřebuje opět zachránit

Příběh desátého Mortal Kombatu pokračuje tam, kde skončil díl devátý. Svět byl zachráněn před mocným Shao Khanem, ale s velkými ztrátami. Nyní se o to samé pokouší padlý starý bůh Shinnok, jenž za pomoci kouzelného amuletu chce nejen zničit lidský svět, ale také bohy.

Upoutávka na hru Mortal Kombat XVideo: NetherRealm Studios

Vše musí zachránit ochránce lidské říše a bůh hromů a blesků Raiden spolu s již známými postavami Johnnym Cagem, Sonyou Blade, Jaxxem, Kenšim Takahašim či nováčky a zároveň ratolestmi některých z hrdinů Cassie Cage, Jacquelinou Brixx či Takedou Takahašim, kterého trénoval samotný Hanzo Hasaši známý spíše jako Škorpion.

Příběh je velice sympatický a přesto, že neaspiruje kvalitami na videoherní Oscary, je zaměřen na rodinné vztahy, kdy rodiče spolu se svými potomky bojují proti silám z Vnějšího světa. Vyprávění příjemně odsýpá a hráči zabere zhruba čtyři až pět hodin. Během toho si lehce osahá všechny bojovníky, které hra nabízí, a získá zkušenosti do ostatních režimů, které desátý Mortal Kombat nabízí.

Na posledních konzolích či na výkonnějším počítači si hráči užijí nádherné prostředí, detailní postavy a skvělé nasvícení arén. To vše doplňují různé částicové efekty a události odehrávající se na pozadí arén. Určitě nesmíme také zapomenout na kvalitní zvukovou stránku, kdy praskání kostí obzvlášť na domácím kině zní doopravdy výživně.

  • Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One

Pillars of Eternity: návrat ke kořenům

Pillars of Eternity je RPG ze staré školy. Hned v úvodu hráče zavede na obrazovku s tvorbou postavy. Zde si vybere příslušnou rasu. Mezi ty nejznámější patří elfové, trpaslíci, lidé či úplně nové, jako jsou například Aumauité, Orlané nebo polobozi z rasy Godlike, kteří se vyznačují obřími rohy.

Upoutávka na hru Pillars of EternityVideo: Obsidian Entertainment

Poté si hráč vybere jednu z jedenácti tříd, za kterou bude chtít hrát například klasického kouzelníka, rváče, barbara, střelce na dálku atd. Teď už jen chybí přiřadit si body k vlastnostem, vybrat pozadí své postavy, zvířecího společníka a hurá do světa Eory.

Veškeré volby, které hráč učiní při tvorbě postavy, se samozřejmě promítnou do herního světa, a to tím, jak negativně či pozitivně na hráče budou obyvatelé Eory reagovat. Stejně tak i následná rozhodnutí, která hrdina během samotného hraní učiní.

Krátce po vlažném začátku však hrdina přežije magickou bouři a stane se Pozorovatelem, jenž může pomocí duší nahlédnout do minulých životů. Z neznámé postavy se tak pomalu stává vyvolený, jenž musí zjistit, kdo za touto bouří stojí a jak zvrátit napáchané škody.

  • Platformy: PC, MAC

Project Cars: od závodníků pro závodníky

Vytvořit co nejvěrnější závodní simulátor – to byl úkol, který si dali tvůrci titulu Project Cars. Na vývoji hry se tak podílela komunita milovníků závodních her, kteří mimochodem na realizaci hry přispěli z vlastních kapes, i skuteční závodníci.

Upoutávka na hru Project CarsVideo: Slightly Mad Studios

Díky tomu nabídne Project Cars široké možnosti nastavení a úprav. Ovládat ty nejrychlejší vozy na planetě tak může klidně i naprostý začátečník, zároveň hra ale dokáže potrápit i zkušené jezdce. Ti si mohou na okruzích nastavit reálné opotřebování pneumatik, spotřebu paliva a zároveň vypnout všechny elektronické asistenty.

Samozřejmostí je i možnost ovládání počasí. Project Cars obsahuje nepřeberné množství závodních tříd a stovky detailně vymodelovaných aut. Závodit je tak možné v běžných cestovních vozech, ale zároveň také v motokárách, plnokrevných sporťácích a dokonce i v řadě veteránů.

Ze současných závodních her také novinka nabízí nejbohatší výběr tratí. Na výběr jich je více než 60, přičemž stále přibývají nové. Mezi slavnými jmény, jako jsou Monza, Laguna Seca, Brands Hatch, Hockenheim Ring, Silverstone, se vyjímá například i krásně zpracovaný Masarykův okruh v Brně.

  • Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One

Ori and the Blind Forest: pohádkové dobrodružství

Plošinovkám v dnešní době pšenka dobře kvete. Po úžasném Rayman Legends nebo pohádkovém Child of Light nyní přichází Ori and the Blind Forest od nezávislého studia Moon Studios a doopravdy je na co se těšit.

Upoutávka na hru Ori and the Blind ForestVideo: Moon Studios

Příběh vypráví přátelství Ori a Naru. Tyto dvě postavy si hráči od samotného začátku zamilují, a proto nadcházející události šokují i ty, kteří mají srdce z kamene. Les, ve kterém Ori a Naru žijí, padne do temnoty a různá nepřátelská stvoření vpadnou do tohoto původně mírumilovného světa.

Hráč se tak ujímá role Oriho. Na první pohled neškodného, roztomilého stvoření, ale zdání klame. Ori se během hraní učí novým schopnostem a ty staré vylepšuje ve třech větvích, které jsou rozděleny na útok, životy a speciální schopnosti. Po chvíli je z Oriho takový roztomilejší terminátor, kdy se se stoprocentní přesností trefuje do nepřátel a překážek, které potká po cestě za záchranou lesa.

Hratelností však titul nevybočuje z klasického žánru plošinovek. Díky svým akrobatickým a útočným schopnostem se musí Ori prodrat až ke svému cíli. Dokonalý design úrovní a Oriho schopnosti zde fungují doslova v harmonii a je radost dostávat se přes čím dál tím těžší překážky.

  • Platformy: PC, Xbox One

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám