Hlavní obsah

Dragon Age: Inquisition - Fantasy RPG obřích rozměrů, které nastavuje laťku hodně vysoko

Novinky, ryn

Zachraňte Thedas v jednom z nejočekávanějších RPG. Sjednoťte národy a rasy pod rouchem inkvizice a vypleňte všechny kouty světa od démonů po hnusné zrůdy. Vývojáři z Bioware přinášejí doopravdy hutný kousek a ten cupuje konkurenci na malé kousky.

Upoutávka na hru Dragon Age: InquisitionVideo: Bioware

 
Článek

Kontinent Thedas je ohrožen válkou mágu a templářů. Jejich mírové jednání skončí obří explozí, která prohloubí tento konflikt a ještě otevře na nebi tajemnou trhlinu, ze které lezou všechny možné nestvůry a démoni. Hráč jako jediný přeživší této exploze musí se svou skupinkou naverbovat obří armádu a pod rouchem inkvizice vrátit démony tam, kam patří, a zajistit opět mír a klid do země.

Jelikož je Dragon Age: Inquisition klasickým RPG, tak začíná tvorbou postavy. Hráč si tak může hrdinu přizpůsobit svému stylu od rasy až po vzhled. Poté si vybere třídu, za kterou bude hrát, a už se vrhá do velkého dobrodružství. Protagonista nejenom že přežije výbuch magické bomby, ale je také obdarován speciální schopností, díky níž může uzavírat tajemné trhliny.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragon Age: Inquisition

Tady lze opět vidět důraz vývojářů ze studia Bioware na vztahy mezi postavami, jelikož okolí reaguje i na rasu, kterou si hráč vybere. Na hráčovo jednání reagují jak jeho společníci, tak i celé skupiny obyvatel Thedasu. Ten je sám o sobě obří. Už první lokace, ve které se hráč ocitne, je větší než jakákoliv v předchozích dílech. Sami jsme jen v ní strávili nespočet hodin, a přitom tam nějaké vedlejší úkoly ještě zůstaly. Zkrátka tento svět je neskutečně obrovský a vývojáři si na jeho tvorbě dali hodně záležet.

Hráčovým útočištěm je jeho zámek. Z něj posílá agenty na mise, které ovlivňují i politické vztahy s inkvizicí, a navíc si zde může vytvářet výbavu či samotný zámek vylepšovat. Na zámku si také hráč prohlubuje vztahy se svými společníky, které mohou klidně skončit i románkem, jak je tomu v sérii zvykem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragon Age: Inquisition

Co se hratelnosti týče, soubojový systém je takový mix jak taktického režimu z prvního dílu, tak akčního z druhého. Hráč může kdykoliv zastavit hru, rozdat povely z ptačí perspektivy a pak se dívat na to, jak jeho plán vychází, nebo naopak… Stejně tak hráč může bojovat v reálném čase z pohledu třetí osoby a libovolně si přepínat mezi všemi členy skupiny. Na těžší souboje je lepší mít správně vybalancovanou skupinku hrdinů, aby obsahovala všechny profese. Od silného válečníka přes kouzelníka až po postavy, které vám budou krýt záda.

Jelikož je Dragon Age: Inquisition jedno obří RPG, systém úrovní je klasický, jak jsou hráči zvyklí. Za veškeré souboje, úkoly a průzkumy je hráč odměněn zkušenostmi, které zvyšují jeho úroveň a odemykají nové schopnosti. A pokud by někdo byť jen malinko pochyboval, že tento nový díl není obří – herní doba s přehledem spolkne přes šedesát hodin. Rozjezd je sice pomalejší, a možná by si zasloužil malinko zrychlit, ale jakmile po pár hodinách získá celá hra tempo, je těžké se od ní odpoutat a věnovat se povinnostem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dragon Age: Inquisition

Díky přechodu na nové konzole je i grafická stránka hry impozantní. Frostbite Engine, který pohání například Battlefield 4, se zde ukazuje ve své plné kráse. Daní za to jsou delší nahrávací časy, byť v samotné hře už hráče žádné zbytečné obrazovky nezdržují. Samozřejmě že titul na nejvyšší nastavení detailů vyžaduje i hodně silný stroj, tedy pokud jej plánujete hrát na počítači.

Dragon Age: Inquisition se povedl po všech stránkách. Po hůře přijatém druhém dílu se opět vyhrabal na vrchol. Enormní velikost, hromada obsahu a zábavný příběh tak slibují desítky hodin hraní a je vidět, že si vývojáři z Bioware vzali všechny připomínky skalních fanoušků k srdci.

Dragon Age: Inquisition vyšel pro osobní počítače, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3) a novou generaci konzolí (Xbox One, PlayStation 4).

HODNOCENÍ: 9/10

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Jak přenést nabyté zkušenosti z předchozích dílů?

Dragon Age: Inquisition nepodporuje přímé importování uložených pozic z předešlých dílů. Přesto vývojáři mysleli i na hráče předešlých dvou dílů, kteří chtějí přenést své nabyté zkušenosti do trojky.

K tomu slouží webová aplikace zvaná Dragon Age Keep, která se spáruje s účtem na službě Origin a z něj přenese hráčův postup z minulých her.

Pokud první a druhé dějství nehrál a chce se rovnou vrhnout na trojku, může veškerá rozhodnutí, které by jinak učinil v předchozích dílech, naklikat dodatečně manuálně. Stejně tak snadno mohou ale hráči jedničky a dvojky svá rozhodnutí změnit ve webové aplikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám