Hlavní obsah

Pouštní poklad se rozprodává na internetu. Trhá prodejní rekordy

Novinky, mif

Pouštní poklad, skrývající několik stovek herních kazet společnosti Atari, který dokumentaristé vykopali letos v dubnu, se již rozprodává na internetu. Zájem o hru E. T. the Extra-Terrestrial, která je označována jako nejhorší titul všech dob, je však ještě daleko vyšší, než se původně očekávalo. Především sběratelé se nezdráhají za titul z pouštního hrobu zaplatit rekordní sumy.

Ukázky z dokumentárního filmu Atari: Game Over

 
Článek

„Tato hra je jednou z omezeného počtu kazet, které byly získány v pouštním hrobě v Alamogordu. Kromě hry získá výherce aukce i certifikát pravosti,“ lákají dokumentaristé na poničené nefunkční kazety.

A plán se jim evidentně daří. Na portálu Ebay se ceny vykopaných kazet šplhají až k hranici 14 000 korun a to do konce aukce stále ještě zbývá více než týden. Je tedy pravděpodobné, že výsledná cena bude ještě citelně vyšší.

Foto: repro Ebay

Lidé se nezdráhají za hru z pouštního hrobu zaplatit i více než 13 tisíc korun.

Přitom ještě před otevřením pouštního hrobu nebyl zájem o nejhorší titul všech dob tak vysoký, zájemci za kazety, jež se dochovaly z běžného prodeje, platili v aukcích okolo 2000 Kč.

Zakoupit je možné aktuálně pouze pár desítek kazet z pouštního hrobu, do prodeje se však v následujících týdnech dostanou další. Dohromady jich dokumentaristé plánují prodat osm stovek, dalších 500 kousků již putovalo do muzeí po celé Americe. Očekává se, že jednotlivé aukce by dohromady měly vynést několik desítek miliónů korun.

Filmaři odkryli u Nového Mexika pouštní pokladVideo: Novinky/Reuters

Hra E. T. the Extra-Terrestrial byla podle herních kritiků při uvedení na trh naprostým propadákem. Tvůrci ji totiž spíchli horkou jehlou, aby mohli v předvánočním čase vytěžit co nejvíce ze slávy stejnojmenného filmu Stevena Spielberga.

To se ale nepodařilo. „Hra vypadala opravdu špatně. A kromě názvu neměla s filmem vůbec nic společného,“ uvedl Sam Claiborn z herního magazínu IGN. Sám se přitom nezdráhá tento titul označit za „nejhorší hru v historii“.

Neprodané kazety tak skončily právě v pouštním hrobě poblíž malého města Alamogordo v americkém státě Nové Mexiko. Přestože se dlouhá léta tradovalo, že jde o pouhou pověru, dokumentaristé kazety letos skutečně vykopali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám