Hlavní obsah

Dokumentaristé vykopali legendární poklad

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo nevěděl, jestli skutečně existuje, nebo zda jde o pouhou pověru. Dokumentaristé však o víkendu odkryli pouštní hrob a zjistili, že legenda o zakopaných hrách E. T. the Extra-Terrestrial, které vznikly po vzoru hollywoodského trháku o přátelském mimozemšťanovi, je pravdivá. Upozornila na to agentura Reuters.

Filmaři odkryli u Nového Mexika pouštní pokladVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Dokumentaristům se podařilo odkrýt první várku obsahující několik stovek kazet. Podle legend by se jich však pod pískem poblíž malého města Alamogordo v americkém státě Nové Mexiko mělo ukrývat více než milión. [celá zpráva]

Foto: koláž Novinky.cz

Hra E. T. the Extra-Terrestrial z roku 1982

Zakopány tam byly po kolapsu herního průmyslu v roce 1983. Titul E. T. the Extra-Terrestrial byl přitom na trh uveden pouze rok předtím – tvůrci se snažili v předvánočním čase vytěžit co nejvíce ze slávy stejnojmenného filmu Stevena Spielberga.

Prodeje hry ale vázly, a tak nakonec byly neprodané kazety zakopány v poušti. „Hra vypadala opravdu špatně. A kromě názvu neměla s filmem vůbec nic společného,“ uvedl Sam Claiborn z herního magazínu IGN. Sám se přitom nezdráhá tento titul označit za „nejhorší hru v historii“.

„Nejhorší hra“ má sběratelskou hodnotu

Mezitím ale právě nedostatek originálních kazet udělal z titulu pro konzoli Atari 2600 nedostatkové zboží, které je často vyhledáváno sběrateli, kteří se za funkční verze nezdráhají utratit téměř 2000 korun.

Foto: repro ebay.com

Ceny originální hry se na internetových aukcích šplhají až k hranici dvou tisíc korun.

I přestože je řada kazet značně poničená a nefunkční, nelze předpokládat, že by sběratelské kusy ztratily na ceně. Ba naopak, díky historii tohoto titulu může jejich cena ještě více vzrůst.

Co s nálezem plánují dokumentaristé udělat, zatím neprozradili.

Jisté však je, že jejich snažení v honbě za E.T. se objeví na natočeném dokumentu. „Nikdy bych si nepomyslel, že by o téhle hře vznikl film. Myslím další snímek, vedle prvního filmu E.T. Je to totální anomálie,“ prohlásil Derrick Bash, jeden z pozorovatelů vykopávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám