Hlavní obsah

Xbox One dostává na frak, v prodejích jej drtí PlayStation 4

Novinky, zgl

Společnost Microsoft se pochlubila, že prodejnost konzole Xbox One přesáhla pomyslnou hranici pěti miliónů kusů. Přestože je toto číslo úctyhodné, na konkurenci nestačí – Sony PlayStation 4 si koupilo sedm miliónů lidí. Upozornil na to server Techspot.

Foto: archív firem

Xbox One (vlevo) a PlayStation 4

Článek

Pěti miliónů prodaných kusů dosáhl PlayStation 4 už v průběhu února. Obě televizní konzole nové generace šly přitom v USA do prodeje shodně v listopadu loňského roku.

Společnost Sony však dokázala přístroj postupně dostat na další trhy daleko dříve. Například v Česku se přístroj začal prodávat ještě před Vánocemi. To se pochopitelně pozitivně promítlo i do prodejních výsledků.

Naopak Microsoft si dává s uvedením na další trhy na čas. Například v tuzemských obchodech se Xbox One objeví oficiálně až letos v září. [celá zpráva]

V nabídce českých prodejců je však možné konzoli od amerického softwarového giganta najít již nyní. Podle nákupního rádce Zboží.cz se ceny pohybují od 12 979 do 17 973 Kč, zatímco za konkurenční PlayStation 4 zájemci zaplatí od 10 449 do 15 199 Kč.

Obě herní zařízení nabízejí vyšší výkon a lepší grafiku než jejich předchůdci.

Co umí nové konzole

Microsoft Xbox One se snaží zbavit nálepky ryze herní konzole a v domácnosti dovede nahradit více zařízení najednou. Microsoft chce díky tomu oslovit širší spektrum zákazníků. U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Kromě hraní her je tak s novinkou možné streamovat filmy, brouzdat po internetu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím bezplatné aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů.

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika, která kromě her dokáže přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení, či bezdrátový wi-fi adaptér k připojení na internet.

Nová není jenom samotná televizní konzole, ale také pohybový senzor Kinect. Ten bude Microsoft dodávat přímo s Xboxem One, protože bez něj by celý systém nedokázal využívat některé funkce. Podle tvůrců je druhá generace kinectu daleko citlivější a přesnější než předchůdce.

Foto: Sony

PlayStation 4

Sony PlayStation 4 slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin. Také mizí nepříjemná vlastnost trojky, která otravovala snad každého hráče – čekání na stahování aktualizací před zahájením hry. Nově se načte část updatu a zbytek bude pokračovat na pozadí během hraní.

Jedním z lákadel novinky má být vysoký výkon. Přece jen třetí generace PlayStation byla představena už v roce 2006 a za tu dobu pochopitelně zestárla. Čtyřka bude postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Vylepšení se dočkal i herní ovladač Dualshock 4. Ten se na první pohled příliš neliší od svého předchůdce, disponuje ale navíc dotykovou plochou pro pohodlnější ovládání her i pohyb v menu. Součástí ovládacího systému bude i dvojice kamer.

Foto: Sony

PlayStation 4

Reklama

Výběr článků

Načítám