Hlavní obsah

Herní legenda Game Boy slaví 25 let

Konzole Game Boy, která se v Japonsku začala prodávat 21. dubna 1989, se brzy stala herní legendou. Během let se elektronického zařízení, jež přineslo milióny hodin zábavy nejen teenagerům, prodalo 118 miliónů kusů a společnost Nintendo se díky němu stala jedním z největších hráčů v herním průmyslu. Modernější a větší nástupce „gemboje” se prodává i dnes, byť čelí ostré konkurenci chytrých mobilů.

Foto: koláž Novinky

Gameboy

Článek

Game Boy přitom nebyl první hračkou svého druhu, elektronické hry do ruky se prodávaly i v socialistickém Československu. A dokonce deset let před ním existovala (nepříliš úspěšná) konzole, ve které se daly vyměňovat hry, tu vyvinula americká společnost Milton Bradley.

Až Japonci přišli na trh v pravý čas, a protože měli velké zkušenosti s hrami, dokázali pro svůj Game Boy nabídnout atraktivní obsah, který oslovil zákazníky. Zdaleka nejpopulárnější hrou pro Game Boy se stal Tetris ruského programátora Alexeje Pažitnova, který dokonce tvořil základní příslušenství, a celkem jej Nintendo dodalo přes 30 milionů kopií (u Pokémonu na druhém místě to bylo jen o pětinu méně).

Černobílou konzoli v roce 1998 nahradila verze s barevným displejem, která se vyráběla až do roku 2003. Vylepšené konzole ale japonská firma vyvíjela i později. Ta nejnovější nese označení Nintendo 3DS a prodává se od roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám