Hlavní obsah

Thief: Skeptický návrat legendárního zloděje

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série Thief je tu s hráči už bezmála 16 let. Psal se rok 1998, když studio Looking Glass vydalo první hru s charismatickým Garrettem, a od té doby začalo posouvat laťku žánru stealth (plíživých her) s každým dílem. Po rozporuplném přijetí třetího dílu od ION Storm studia se do vývoje již čtvrtého pokračování vložilo studio Eidos Montreal, známé hlavně restartem další kultovní série – Deus Ex.

BEZ KOMENTÁŘE: Upoutávka na hru Thief (2014) Video: Square Enix

 
Článek

Příběh je zasazený několik set let po událostech původní série. Ve městě zuří epidemie a tvrdou rukou tyrana mu vládne samotný Baron. Hlavní postava Garrett díky událostem na začátku je hnán nalezením své pobočnice Erin, a tak se dostává přímo doprostřed  intrik, které vládnou celým Městem.

Mimo příběhovou linku je zde ještě ta vedlejší a působivější. Město, které je doopravdy rozsáhlé, nabízí Garrettovi desítky vedlejších misí a k tomu hromadu cenných kovů, které slavný zloděj vystavuje ve svém doupěti ve věži.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Thief

Herní náplň je věrná svým předchůdcům, kdy Garrett disponuje mechanickým okem, které mu ulehčuje vidění ve tmě. Vývojáři také do hry zakomponovali moderní mechaniky pro zlehčení obtížnosti formou schopnosti soustředění, kdy se zvýrazní místa, kam má Garrett jít nebo co může ukrást. Veškerá tato zjednodušení je však možné v hlavní nabídce vypnout a díky tomu lze docílit podobné atmosféry, kterou nabízely původní díly.

K mechanickému oku také patří Garrettův slavný luk s různými druhy šípů a neméně slavný obušek. Díky těmto předmětům se může hráč vyšplhat na jinak nepřístupná místa nebo například zhasnout oheň na dálku, jako tomu bylo u jeho předchůdců. Stráže, které jsou rozesety po celém městě, lze odlákat také pomocí hluku. Jejich umělá inteligence na vyšší obtížnosti umí potrápit. Grafické zpracování je na vysoké úrovni, a Město má tak skvělou atmosféru.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Thief

Ve finále je tak Thief velice povedenou stealth hrou. Pokud hráč využije rozsáhlého nastavení přizpůsobení obtížnosti, titul se mu odmění hratelností, která nedává nic zadarmo a ctí své předchůdce. Zamrzí místy nelogické překážky, které by Garrett mohl překonat levou zadní, slabší příběh nebo špatně vyladěné zvuky.

Titul je k dispozici pro osobní počítače, konzole PlayStation 3 a Xbox 360. Je dostupný také na konzole nové generace PlayStation 4 a Xbox One.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Výběr článků

Načítám