Hlavní obsah

Doma schovával starou videohru. Teď za ni utržil milióny

Novinky, Sebastyan Armero

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nintendo World Championships Cart patří k nejvzácnějším videohrám na světě. Vyrobeno totiž bylo pouze 116 kopií pro turnaj, který se konal v roce 1990. Toho si je vědom i sběratel vystupující pod přezdívkou Muresan, který si schovával tento historický kus doma. V aukci na serveru eBay o něj projevily zájem tři stovky lidí.

Foto: repro eBay

Videohra World Championships Cart se dražila na serveru eBay.

Článek

První zájemce nabídl za hru 4999 dolarů (100 364 Kč), upozornil server BBC. Nakonec se ale částka vyšplhala až na rekordních 99 902 USD (dva milióny korun). V roce 2011 byla přitom stejná hra prodána na charitativní aukci za 11 000 dolarů (220 956 Kč) a to byla v lepším stavu.

Výsledná cena překvapila i experty. Miliónová kazetka je totiž ve špatné kondici – má odtrženou nálepku, místo které je na ní propiskou napsáno „Mario“. „Je to velká škoda, stalo se to před několika desetiletími,“ vysvětlil majitel. Dodal, že kdokoli to udělal, „neměl ponětí, co vlastně držel v rukou“.

Ve hře jsou obsaženy zkrácené verze tří klasických her – Super Mario, Tetris a Rad Racer.

Účastníci soutěže museli v roce 1990 za šest minut nasbírat body ve všech třech hrách. Ten, kdo jich nasbíral nejvíc a dostal se tak na první místo, vyhrál výlet do Universal Studios a další ceny. Každý z 90 semifinalistů navíc dostal stejnou šedou kazetu s těmito hrami.

Existuje vzácnější verze

Ještě vzácnější jsou zlaté kazety se stejnými hrami, vyrobené pro jinou soutěž magazínu Nintendo Power.

Originální a nepoškozené verze hry World Championships Cart je těžké najít, což byl nejspíše i důvod, proč špatná kondice kazety nijak výrazně neovlivnila výsledek aukce, připomněl editor herního serveru CVG Chris Scullion.

„Je to jako najít nejvzácnější sporťák od Ferrari, který je poškrábaný – stejně si ho koupíte. Mezi sběrateli jsou takové hry považovány za svatý grál,“ podotkl Scullion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám