Hlavní obsah

Apple vrátí rodičům 656 miliónů korun za platby dětí bez svolení

Spor mezi nespokojenými rodiči a společností Apple se chýlí ke konci. Americká vláda oznámila, že americký počítačový gigant vyplatí spotřebitelům minimálně 32,5 miliónu dolarů (656 miliónů Kč). Vrácení se týká plateb, které uskutečnily děti bez svolení rodičů během toho, když si hrály s přístroji od Applu.

Foto: Reuters

Apple nyní spotřebitele neinformuje, že se v aplikacích otevírá okno, kde mohou děti uskutečňovat peněžní transakce bez zadání hesla účtu rodičů.

Článek

Na Apple si kvůli těmto platbám stěžovaly desetitisíce rodičů u americké Federální obchodní komise (FTC). Apple prý vrátí peníze za všechny takovéto nákupy a změní své dosavadní praktiky.

Americký počítačový gigant nyní podle FTC spotřebitele neinformuje, že se v aplikacích otevírá okno, ve kterém mohou děti uskutečňovat peněžní transakce bez zadání hesla účtu rodičů. "Nemůžete spotřebitelům účtovat nákupy, které neschválili," řekla podle agentury Reuters šéfka FTC Edith Ramirezová.

Urovnání sporu se podle Ramirezové týká dětských aplikací pro mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony a tablety, ve kterých lze nakupovat například virtuální peníze či předměty potřebné k hraní. Ramirezová upozornila, že v některých případech se poplatky vyšplhaly na stovky nebo dokonce tisíce dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám