Hlavní obsah

Tisíce herních nadšenců čekaly hodiny ve frontách na nový Xbox One

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O půlnoci ze čtvrtku na pátek se v USA, Austrálii a 13 dalších západoevropských státech začala prodávat nová televizní konzole Xbox One. Zájem o novinku byl tak obrovský, že před obchody se čekaly několik hodin dlouhé fronty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První nadšenci se v Londýně dočkali nového XboxuVideo: Reuters

 
Článek

„Jsem absolutně vyčerpaný, ale každá minuta za to stála. Dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) jsem stával ve čtyři hodiny ráno, od té doby jsem se nezastavil. Už to bude brzy 24 hodin, co jsem vzhůru, ale užívám si každou minutu,“ řekl krátce před půlnocí Charlie Pulbrook, první zákazník před londýnskou prodejnou Microsoftu.

Stejně nadšený byl i další herní fanda, který se navíc pochlubil, že si od prvního Xboxu koupil úplně každou další generaci. „Jsem s Xboxem od začátku. Prostě jsem to tak cítil, že tady musím být,“ prohlásil po několikahodinovém stání ve frontě Ben Essoo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový Xbox si do New Yorku přišly koupit i zombieVideo: Reuters

Mezi fanoušky se našli i jedinci, kteří nekonečně dlouhé fronty před obchody Microsoftu stáli kvůli svým nejbližším. Xbox One chtěli jako vánoční dárek. „Mám čtyři děti a manžela, který je posedlý přístroji, takže kdybych tady nebyla, pak by můj život nestál za to žít,“ konstatovala Alison Brazendaleová.

Xbox One se začal prodávat týden poté, co byla na trh v USA uvedena konkurenční konzole PlayStation 4 od Sony. Tu si za prvních 24 hodin pořídil milión lidí. Předchozí generace s pořadovým číslem tři přitom takových čísel nedosáhla ani za celý měsíc – za 30 dní si trojku koupilo 200 tisíc lidí. [celá zpráva]

Fanoušci PlayStationu čekali v New Yorku několik hodin na novou konzoliVideo: Novinky/Reuters

Microsoft výsledky prodejů nové konzole zatím neprozradil. Vzhledem k tomu, že před obchody čekalo v pátek přinejmenším stejné množství fanoušků, jako v případě PlayStationu, lze ale očekávat velmi vysoké prodeje.

Co umí Xbox One

U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů. Kromě hraní her je tak s novinkou možné streamovat filmy, brouzdat po internetu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím bezplatné aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů, samozřejmě ale v angličtině.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika, která kromě her dokáže přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení, či bezdrátový wi-fi adaptér k připojení na internet.

Podle zástupců amerického softwarového giganta nabídnou tyto součástky dostatečný výkon i pro ty nejnáročnější hry. Hned v první vlně se počítá s příchodem desítek nových her. Chybět by mezi nimi neměly oblíbené tituly FIFA, Forza, Call of Duty, Madden NFL, NBA Live, Halo či Quantum Break.

Nová není jenom samotná televizní konzole, ale také pohybový senzor Kinect. Ten Microsoft dodává přímo s Xboxem One, protože bez něj by celý systém nedokázal využívat některé funkce. Podle tvůrců je druhá generace Kinectu daleko citlivější a přesnější než předchůdce.

Televizní konzole Xbox OneVideo: Microsoft

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám