Hlavní obsah

GTA V: První dojmy z nejočekávanější hry roku

Novinky, ryn, mif

V úterý se začalo prodávat dlouho očekávané pokračování hry Grand Theft Auto (GTA) s pořadovým číslem pět. Novinka opět láká na vykrádání bank, policejní přestřelky, automobilové honičky i na role nájemných zabijáků. Překoná ale pětka své předchůdce?

BEZ KOMENTÁŘE: Upoutávka na hru GTA VVideo: Rockstar Games

 
Článek

Svět GTA V je proti minulému dílu nejméně třikrát rozlehlejší, přesahuje hranici stovky kilometrů čtverečních. Zatím všechny díly GTA měly pouze jednoho hlavního hrdinu, jehož celý život ovládal jen hráč. V novince jsou tentokrát ústřední postavy hned tři a je mezi nimi možné libovolně přepínat.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

A co od hlavních postav čekat? Michael býval bankovní lupič a momentálně prochází krizí středního věku, Franklin je malý zlodějíček, který sní o něčem větším. Nejkontroverznější postavou je Trevor. Ten rád dělá chaos a ničí věci, je identitou tohoto dílu a jen samotná postava dokazuje, že tato série není pro děti, a proto se prodává pouze dospělým.

Už od začátku jsou vidět vysoké produkční hodnoty. Grafické zpracování se posunulo mílovými kroky oproti poslednímu dílu a využívá do poslední kapky potenciál dnešní generace konzolí. Jak je v sérii zvykem, velice kvalitní je i hudba a najdete zde mnoho plně namluvených rádií známými americkými profesionály.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Kromě příběhové části jsou zde i vedlejší mise a volné aktivity, například běhání, lezení po horách, golf nebo tenis. Pokud vás tedy nebude bavit plnit ve hře úkoly, můžete si užívat rozlehlého světa, který GTA nabízí, a stát se spořádaným taxikářem nebo zmrzlinářem.

Studio Rockstar Games je nejznámější právě touto sérií. Není proto překvapení, že od výroby po marketing investovalo do tohoto dílu bezmála 270 miliónů dolarů. GTA V je tak nejdražší hrou v historii a právem je pětka označována jako nejočekávanější titul roku.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA V

Předchozí díl GTA IV byl na trh uveden na konci dubna roku 2008. Za první týden utržila hra rekordních 500 miliónů dolarů a po prvním měsíci hru vlastnilo již více než 8,5 miliónu hráčů. [celá zpráva]

GTA V je od úterý v prodeji pro Xbox 360 a PlayStation 3 za 1390 Kč. Verze pro PC by se na pultech obchodů měla objevit zhruba za půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám