Hlavní obsah

Apple zakázal hru s popravami

Norské studio 8-Bit Underpants je dalším z vývojářů mobilních her, které se dostalo do konfliktu s pravidly obchodu App Store, který provozuje americká společnost Apple. Firma totiž kvůli problematickému obsahu nesmí na stránkách App Store nabízet svou hru Joyful Executions (radostné popravy). Napsal to server britského listu The Guardian.

Foto: 8-Bit Underpants

Joyful Executions

Článek

Hra je označována za parodii na severokorejskou propagandu pro děti a satiru o lidské ochotě konat morálně pochybné činy prostřednictvím her. Účastníci této hry se stávají popravčí četou, která má za úkol zabíjet demonstranty na ulicích.

Fredrik Nordstrom z 8-Bit Underpants řekl, že Apple odmítl hru po měsíci v rámci schvalovacího procesu. Apple se odvolává na odstavec 16.1 z pokynů App Store, který říká: "Aplikace, které znázorňují odporný či příliš hrubý obsah, budou odmítnuty."

Internetové stránky hry poskytují bližší vysvětlení, proč byla hra vymyšlena a o jejím satirickém záměru v době zvýšené citlivosti na vývoj v Severní Koreji. "Je důležité, že se nebojíme severokorejských hrozeb a že je nebereme vážně. Protože pokud tak učiníme, upevňujeme legitimitu režimu," píše se tam. Autor uvádí, že nechtěl pouze legrační parodii na podivnou propagandu. Chtěl prý také ukázat na to, jak znepokojivě snadno se s lidmi dá manipulovat prostřednictvím morálně pochybného násilí ve videohrách.

První hrou, kterou Apple odmítl, byla v roce 2011 satirická hra vývojáře Owlchemy Labs s názvem Smuggle Truck. Hráči zde pašovali přistěhovalce přes hranice USA. Hra byla proto přepracována. Dostala název Snuggle Truck a zabývá se přepravou zvířat do zoologické zahrady. Pak byla pro distribuci v App Store přijata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám