Hlavní obsah

KLDR použila v propagandistickém klipu ukradené video, tvrdí výrobce her

Severokorejský režim zarytě odmítá technologické novinky ze Západu. Přesto si KLDR v propagandistickém klipu vypomohla záběry jedné z nejúspěšnějších her současnosti Call of Dutty od společnosti ActiVision. Upozornil na to server BBC s tím, že klip byl již ze serveru YouTube stažen.

BEZ KOMENTÁŘE: Úryvek z propagandistického severokorejského videa o útoku na New York

 
Článek

Video bylo na YouTube nahráno v sobotu uživatelem Uriminzokkiri.com, což jsou oficiální internetové stránky KLDR, které šíří zprávy a propagandu severokorejských státních médií. Hlavní postavou videoklipu je mladý muž, který sní o letu severokorejskou vesmírnou lodí, o sjednocené Koreji a o New Yorku v plamenech.

Pod videem běžely titulky v korejštině, vysvětlující: "Kdesi ve Spojených státech se oblaka černého kouře vznášejí k obloze. Zdá se, že hnízdo krutosti se stalo obětí požáru, který někdo založil."

Tyto dramatické záběry ovšem byly brzy rozpoznány jako část hry Call of Duty: Modern Warfare 3, které se od uvedení na trh v roce 2011 prodaly milióny kusů. Od úterý proto bylo na popud společnosti ActiVision video na Youtube blokováno s popiskem, že snímek porušuje autorská práva. Ve středu patrně administrátoři severokorejského účtu video úplně odstranili.

V prosinci KLDR vypustila raketu dlouhého doletu, která dopravila na oběžnou dráhu satelit. Severní Korea tvrdí, že vypuštění rakety mělo výhradně mírové cíle, Západ ale Pchjongjang podezírá, že se jednalo jen o zástěrku pro test zbrojních technologií. Rada bezpečnosti OSN na krok KLDR reagovala zpřísněním sankcí. Pchjongjang následně oznámil, že v brzké době uskuteční svou třetí jadernou zkoušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám