Hlavní obsah

Hra Pong odstartovala před 40 lety byznys s videohrami

Před 40 lety, 29. listopadu 1972, představila americká společnost Atari videohru Pong. Tento simulátor stolního tenisu si i přes svou jednoduchost získal mimořádnou popularitu a stál u zrodu videoherního byznysu.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší verze počítačové hry Pong se hrála na stěně 22patrového hotelu

 
Článek

K příležitosti 40. výročí zástupci Atari minulý týden vytvořili obrovskou verzi Pongu na Festivalu světel v Kansas City. Místo monitorů ale použili jednu ze stěn 22patrového hotelu.

„Význam Pongu není radno podceňovat, vždyť od roku 1972 se tato hra objevila prakticky na každé herní konzoli od libovolného výrobce. Nejlepší na tom je, že původní verze je dnes i po těch letech stejně návyková jako tehdy,“ uvedl k této příležitosti Guy Cocker z herního serveru GameSpot.

Foto: Atari

Domácí verze Pongu z roku 1975

Pong vyvinulo Atari nejprve jako kratochvíli do hospod a barů. Měl konkurovat mechanickým hracím automatům, kterým se na první pohled velmi podobal. V rozměrné dřevěné skříni byl zabudován malý černobílý televizor a dvojice otočných ovladačů, jejichž prostřednictvím hráči ovládali pingpongové pálky v podobě vertikálně pohyblivých obdélníčků. Cílem bylo odrazit poletující míček tak, aby jej protihráč nedokázal zachytit.

Princip hry byl tedy jednoduchý, stejně jako její grafika, která byla vzhledem k výkonu tehdejších počítačů vskutku spartánská. Přesto se z Pongu stal hit a Atari se proto v roce 1975 rozhodlo prodávat i domácí verzi, která se připojovala k televizoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám