Hlavní obsah

NHL 13: Jediná šance, jak spatřit naše hráče na zámořských kluzištích

Novinky, Jakub Kynčl

Po druhé v posledních deseti letech dochází k výluce kanadsko-americké NHL a hra NHL 13 je v ojedinělé situaci. Bude totiž představovat a simulovat soutěž, která neodstartovala. Čeští hokejisté se tak budou prohánět po určitou dobu zejména na českých kluzištích a nikoliv v NHL. Pro pravé fanoušky této soutěže by tak mohl být nový ročník hry alespoň drobnou náplastí...

NHL 13

 
Článek

Jako by snad tvůrci tušili, že letos nebude se sportovní předlohou něco v pořádku a pro hráče připravili takovou hromadu módů, aby je odlákali od smutných myšlenek na to, že NHL letos nezačala tak, jak měla. Možností hry je dokonce tolik, že tradiční varianty, jako Be a GM, Be a Pro, Be a Legend, Playoff, Sezóna či Turnaj musí být ukryty v hlavním menu pod položkou "ostatní módy". Wow.

Foto: EA Sports

Pohyby hráčů jsou výrazně realističtější než tomu bylo v loňském ročníku.

EA si ale připravili sami sobě i jeden drobný problém. Jednou z hlavních novinek je totiž prožívání významných momentů NHL. Po zakoupení hry tak máte možnost změnit historii v nějakých těch chvílích z uplynulé sezóny. Tvůrci však mají průběžně přidávat významné momenty i z té stávající sezóny, které má pak hráč zkusit odehrát po svém. A jedinou výzvou, která nás takhle z fleku napadá, je vyjednávací proces mezi hráči a týmy. Nic jiného se asi zatím dít nebude, takže jsme opravdu zvědaví, jaké to momenty budou do tohoto módu přibývat.

Online manažer? Konečně!

Co se týče online možností, jistě se nabažíte dosyta. Online podání Be a GM, označené jako GM Connected, je to, co hře opravdu chybělo. Co na tom, že abyste si tento mód užili, musíte mít opravdu vysoké penzum odehraných zápasů. Koneckonců, neříkejte nám, že v době měsíce po vydání neodehrajete v průměru aspoň pět zápasů denně. V tomto módu ovlivňujete téměř každičký aspekt svého týmu, včetně toho herního. A co víc, můžete hrát jak se svými přáteli, tak i proti nim.

Foto: EA Sports

Dominik Hašek v brance Buffala Sabres? Že by déjà vu?

Samotné herní provedení pak opět doznalo poměrně významných změn, zejména pak v inteligenci hráčů a brankářů. Tu si můžete navíc i v základním nastavení hry upravit tak, aby co nejlépe padla k vašemu hernímu stylu. Také sprinty jednotlivých hráčů lépe odpovídají realitě i teoretickým možnostem jednotlivých hráčů. A jak to bývá i v reálu, rychlost zvyšujete na úkor přesnosti ovládání. Bruslení pozadu při bránění opravdu pomáhá a vy máte konečně chvílemi dojem, že hrajete pravý hokej.

Méně stejných momentů, více zábavy

Česká extraliga je součástí, a tak se můžeme jen těšit na nějaký ten pořádný update soupisek, až bude za Kladno nastupovat Jágr s Plekancem a i další týmy budou obohaceny o jiné české hvězdy. Inu, konečně bude s českými týmy hrát více hráčů. Díky NHL!

Foto: EA Sports

Inteligence brankářů šla nahoru. I tak jsou ale překonatelní.

Všehovšudy letos hra doznala příjemných změn a úprav, které z ní činí méně automatizovanou záležitost, kdy se vám tentýž odraz dvakrát stane jen zřídka. Zaručené akce na těžší obtížnost skoro neexistují a vy tak musíte doopravdy přemýšlet, ke komu posunete puk a koho necháte zakončovat. Na X-Boxu 360 nás NHL po určité době konečně pořádně bavila a díky velkému množství herních variant věříme, že bude třináctka opravdový držák.

HODNOCENÍ: 8,5/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám